Már hétfőn kiderülhet, hogy valóban egységes-e az EU-jövőjét illetően Angela Merkel német kancellár és Francois Hollanda francia államfő álláspontja. Berlini találkozójukon részt vesz Matteo Renzi olasz miniszterelnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A minicsúcsról magyar idő szerint fél hétkor várható közlemény, majd vacsorával folytatódik a tanácskozás.

Az Európai Parlament kedden tart rendkívüli ülést, amelyen szavaznak a Brexitről délelőtt 10 és 12 óra között - a parlament frakciói már pénteken kezdeményezték, hogy miniél előbb kezdődjenek meg a kilépési tárgyalások.

Az ülésen Tusk mellett felszólal Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A vita színességét garantálja, hogy várhatóan elmondja véleményét Nigel Farange, a bevándorlófaló brit függetlenségi párt (Ukip) vezetője is.

Mi lesz az EU-val?

Még mindig kedden, EU-csúcs veszi kezdetét Brüsszelben. David Cameron, októberben távozó brit miniszterelnök tájékoztatja kollégáit a függetlenségi népszavazás eredményéről, de nem fogja kezdeményezni Nagy-Britannia kilépését az uniós alapszerződés 50 cikkelyének megfelelően. A csúcs vacsoraidőben kezdődik.

Másnap, szerdán reggelivel folytatódik a csúcsértekezlet. Cameron ezen már nem vesz részt. A téma a szigetország kiválása az 50 cikkely teremtette jogi keretek között. Tusk elővezet egy az EU jövőjével kapcsolatos átfogóbb elképzelést. A sajtótájékoztatók délután várhatók.