A francia vámőrök tíz napja saját hatáskörben megerősítették a határellenőrzést: minden Nagy-Britannia felé tartó utast és járművet átvizsgálnak, ami jelentős fennakadásokat és várakozási időt okoz a francia-brit határszakasz francia oldalán, elsősorban a párizsi Garde du Nord pályaudvaron, ahonnan szerdán több órás késéssel indultak az Eurostar járatai Londonba, valamint a La Manche csatorna alatti alagúthoz vezető autópályán, ahol délután több tíz kilométeren várakoztak a teherszállító járművek - adta hírül az MTI.

A prefektúra a forgalom szabályozására kerülőutakat alakított ki a kamionsoroknak.

A 17 ezer francia vámőr fizetésemelést, valamint létszámemelést követel a brexit rájuk háruló várható következményei miatt. Szakszervezeteik szerdán elutasították a francia kormány javaslatait, amelyeket nem elégítették ki a vámőrök igényeit - jelezte Jean-Marc Jame, a vámőrök legjelentősebb szakszervezetének, a CFDT-nek a vezetője a francia hírügynökségnek.

"A kormány 14 millió eurót javasol, ha azt elosztjuk a munkatársak számával, nem sok marad" - hangsúlyozta Vincent Thomazo, egyik másik szakszervezet, az UNSA vezetője.