A szakember arról a megállapodásról adott kedden háromoldalas jogtanácsosi szakvéleményt, amelyről Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök és Stephen Barclay, a brexit-ügyi tárca vezetője állapodott meg hétfő éjjel Strasbourgban Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Michel Barnier-val, a bizottság brexit-főtárgyalójával.

A megbeszélésen elért jogi instrumentum arról intézkedik, hogy az EU nem tarthatja meghatározatlan ideig az Egyesült Királyságot a backstop-mechanizmus hatálya alatt, mert az EU vélelmezett rosszhiszeműsége esetén London döntőbíráskodást kérhet.

Cox keddi szakvéleménye szerint ugyanakkor Londonnak továbbra sincs nemzetközi jogi eszköze az egyoldalú kilépésre a backstop-mechanizmusból.

Nem látszik a többség

Brexitmegállapodás végét látja a brit Business Post tudósítója, aki beszélt egy a kormányt kívülről támogató észak-ír unionista párthoz (DUP) informátorral. Az illető nem látja, hogyan szavazhatnák meg a kormány javaslatát, miután Cox világossá tette, hogy a korábbi kockázat továbbra is él. A DUP tíz képviselője nélkül nincs meg a kormánytöbbség a parlamentben.

Hasonlóan gondolhatják a pénzügyi befektetők: a font a jogi szakvélemény után 0,7 százalékkal, 1,3041 dollárra, illetve 1,1625 euróra gyengült. A délutáni londoni Evening Standard azzal a címmel jelent meg, hogy az jogi állásfoglalás hatalmas csapást mér Mayre (aki reggel még azt nyilatkozta, hogy sikerült áttörést elérnie a brit kérések teljesítésében).

Ugyanakkor a brexiter tory képviselők nem mindegyike látja úgy, hogy Cox nyilatkozata lezárja a vitát a brexitmegállapodásról. A BBC úgy értesült, hogy azoknak a konzervatív képviselőknek a fele, akik januárban az egyezség ellen szavaztak, most támogatják az indítványt.