"Eljött az idő, hogy a jövőbe tekintsünk" - fogalmazott Barnier az MTI szerint, leszögezve: az EU, az összes tagállam és az összes európai állampolgár érdekei állnak az első helyen.

A politikus egy videót is megosztott üzenete mellett, amelyben az EU sajnálatát fejezi, hogy az Egyesült Királyság kilépett, de tiszteletben tartja a britek döntését. A videó szerint a britek mindig is többek lesznek egyszerű szomszédnál. A felvételen szerepel egy részlet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének európai parlamenti felszólalásából, amelyben leszögezi, hogy az EU és az Egyesült Királyság közötti kötelék és barátság elszakíthatatlan. "Büszkék vagyunk mindarra, amit az EU és az Egyesült Királyság közösen elért" - üzeni a felvétel, hozzátéve: "de elsősorban az EU állampolgárait kell szolgálnunk".

Az Egyesült Királyság tagsága január 31-én szűnt meg, de a kiválási megállapodás értelmében az év végéig tartó átmeneti időszak alatt alig változik valami, viszont az Egyesült Királyság már nem vehet részt az uniós döntéshozatalban. Az átmeneti időszak meghosszabbítható, de ettől Boris Johnson brit kormányfő egyelőre mereven elzárkózik.

Kiszivárgott információ szerint Barnier arra tesz majd javaslatot, hogy az EU kössön társulási megállapodást az Egyesült Királysággal, ami azt jelenti, hogy az EU nem csak egyszerű szabadkereskedelmi megállapodás megalkotására törekszik, hanem a leendő kapcsolatokat, beleértve a biztonsági együttműködést, egyetlen keretbe foglalt szabályrendszert adó megállapodásban szeretné rögzíteni. A társulási megállapodásokat mind a 27 uniós tagállamnak ratifikálnia kell, hogy hatályba léphessenek.

A tárgyalási keretet az uniós tagállamoknak kell jóváhagyniuk a tanácsban. Ez gyakorlatilag egy felhatalmazás, amely meghatározza, hogy az unió képviseletében az Európai Bizottság milyen szempontok figyelembe vételével köteles tárgyalni, miről tárgyalhat és miről nem más országokkal.