Ezt George Ciamba, az uniós elnökség lebonyolításáért felelős, európai ügyekben illetékes román tárca nélküli miniszter írta szerdán közösségi oldalán, miután előző este a londoni alsóház két hónapon belül másodszor is nagy többséggel elutasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást. "Láttam, mi történt a brit parlamentben. Ez nem jó hír. Sajnálattal kell megállapítanom, hogy most már egyre nagyobb az esélye egy megállapodás nélküli kilépésnek. Meg kell vizsgálnunk, milyen lehetőségeink maradtak" - írta Twitter-oldalán a román miniszter.

Az Európai Unió egésze nyitottságot tanúsított a mindkét fél számára legjobb megoldás megtalálására, de ezek után egy konkrét, belső politikai támogatással is rendelkező válaszra van szükség London részéről ahhoz, hogy meg lehessen találni egy realista megoldást - vélte Ciamba.

Az Európai Bizottság tavaly decemberben kezdte meg a megállapodás nélküli kilépés esetén alkalmazandó, rendkívüli helyzetre szóló cselekvési tervének végrehajtását. A csomag 14 intézkedést tartalmaz azokon a területeken, ahol a megállapodás nélküli brexit jelentős zavart okozna a 27 uniós tagország polgárai és vállalkozásai számára. E területek közé a többi között a pénzügyi szolgáltatások rendszere, a légi közlekedés, az éghajlat-politika és a vámügyek tartoznak.