Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brüsszeli testület arról számolt be, hogy megkezdték a megküldött tervezet objektív elemzését, a két oldal képviselői pedig a következő napokban egyeztetéseket fognak folytatni.

Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke délután telefonon beszélt Boris Johnson brit kormányfővel, és üdvözölte az eltökéltségét a rendezett kiválás mellett. Kiemelte, a politikai bénultság fő okának számító ír-északír pótmegoldás (backstop) kiváltását célzó javaslatnak összeegyeztethetőnek kell lennie a megkötött, de a londoni parlament által többször is elutasított kiválási megállapodásban lefektetett elvekkel, azaz a belső piaci integritás tiszteletben tartásával és az ír-szigeti kemény határellenőrzés visszaállításának megelőzésével.

"Az EU megállapodást szeretne. Továbbra is egységesek vagyunk, és a nap huszonnégy órájában készen állunk dolgozni ennek érdekében, ahogyan az utóbbi három évben végig" - írták a közleményben.

Michel Barnier, az EU brexit-ügyi főtárgyalója este tájékoztatta a bennmaradó tagállamok kormányait, illetve az Európai Parlament illetékes munkacsoportját is az új tervezet tartalmáról. Rövid sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy látható haladás, de sok munka van még hátra.

Az EU soros finn elnöksége azt közölte, hogy a huszonhetek készek konstruktívan megvizsgálni a dokumentumot, és aláhúzta, hogy az egységük nem fog megbomlani ezt követően sem.