Pesszimista nyilatkozatokkal áll elő mindkét fél az Egyesült Királyság és az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodásának esélyeit illetően, ám úgy tűnik, a háttérben gőzerővel folyó tárgyalások haladnak az egyezség felé - írja a Bloomberg. David Frost, a brit kormány brexitügyi főtárgyalója szerint kifuthatnak az időből, főnöke, Boris Johnson miniszterelnök pedig a halászat ügyében az uniós tárgyalási pozíció feladását szabta a megállapodás feltételéül. Johnson erről egyeztetett Ursula von der Leyennal, az Európai Bizottság elnökével, aki szintén nagy nézetkülönbséget lát a felek között, főként a halászat terén.

Eközben a háttérből azt szivárogtatják ki az ügyhöz közel álló források, hogy a tárgyalók napokon belül megegyezhetnek, amit követhet a ratifikációs procedúra. A negatív megjegyzések a végső színjáték részei a másik fél bizonytalanságban tartása, illetve a hazai közönség várakozásainak lehűtése céljából. Erről beszélt Leo Varadkar ír miniszterelnök-helyettes egy rádióinterjúban. Ő "optimistán" 50-50 százalékra adja az megállapodás esélyét.

Felfújt ügy

A brit miniszterelnök megjegyzése alapján a kritikus pont az EU-s halászok joga arra, hogy munkájukat a brit felségvizeken is folytathassák. A londoni kormány azzal érvel, hogy nincs olyan állam, amely lemondana tengeri határainak ellenőrzéséről, ám az ügy jelentőségét inkább az mutatja, hogy a brit GDP 0,1 százalékát hozza a halászat. A felek azon vitatkoznak, hogy milyen hosszú átállási időt adjanak a halászoknak. A britek három évet adnának az unió többet akar. Ezen felül vita van a mennyiségi kvótákról is.

A másik fontos kérdés a felek gazdasági szabályozásának összehangolása, amellyel kapcsolatban mindkét oldalról azt kommunikálják a sajtóval, hogy jelentősen közeledtek egymáshoz az álláspontjaik. A brit fél hajlana arra, hogy az EU-s cégeknek versenyelőny biztosítására alkalmas eszközt lásson a decemberi EU-csúcson elfogadott uniós helyreállításai alapban. Ezért bevonná ezt is az állami támogatásos tiltásáról folyó tárgyalásokba.

Játék a határidővel

Külön játékot játszanak a felek a határidővel. Az Európai Parlament, amelynek jóvá kellene hagynia a megállapodást még az év vége előtt, azzal revolverezi a tárgyalókat, hogy december 20-áig elő kellene állniuk a megállapodás tervezetével. Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója zárt ajtók mögött azt mondta parlamenti képviselőknek, hogy akár december 18-ára, azaz péntekre is végezhetnek, ám az ügyhöz közel álló felek szerint rámegy a dologra a hétvége.

Michael Gove, a brit kormány kabinetfőnöke a Lordok Háza egyik bizottságának tatjait arról tájékoztatta, hogy még karácsony után is folytathatják az egyeztetéseket. Szerinte az EU az év vége előtt elfogadhatja ideiglenesen a megállapodást, ami lehetővé tenné, hogy az Európai Parlament csak 2021-ben bólintson rá az egyezségre.