Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Parlament elhalaszthatja a tavaly decemberben kötött brit-EU kereskedelmi megállapodás ratifikációját, ezzel válaszolva arra, hogy a londoni kormány megszegi a korábbi kereskedelmi egyezséget - írja az Euronews. A londoni kormány egyelőre nem hajlandó ellenőrzéseket bevezetni az Észak-Írországot Nagy-Britanniától elválasztó belső tengeri határán, annak ellenére, hogy ezt a második negyedévtől meg kellene kezdenie.

A 2019-ben kötött EU-brit válási megállapodás szerint Észak-Írország az európai vámunió és egységes piac része maradt, miközben az Egyesült Királyság többi része kivált onnan. Így biztosítják az ír-északír határ szabad átjárhatóságát. Az Egyesült Királyságnak az Ír-tengeren keresztül Nagy-Britanniából Észak-Írországba szállított árukat az EU megbízottjaként uniós vám- és szabványügyi ellenőrzésnek kell alávetnie a válási egyezség szerint (ez az északír protokoll), aminek bevezetésére áprilisig kapott halasztást. London azonban egyoldalú döntéssel október elejéig meg akarja hosszabbítani a türelmi időt, mondván: a vállalatoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy alkalmazkodjanak az új piaci környezethez.

Az Európai Parlament képviselői nem nézik jó szemmel az önkényes halasztást, úgy gondolják, London valójában soha nem akarja bevezetni az északír protokollt, mert az két részre választja szét a brit belső piacot.

"Az Európai Parlament régóta bizalmatlan a brit kormány szavahihetőségét illetően. Ez odáig vezet, hogy nem vagyunk biztosak abban, hogy a jelenlegi körülmények között ratifikálni tudjuk a kereskedelmi egyezményt. Ezért elhalasztottuk a döntést a ratifikáció dátumáról" - mondta egy német EP-képviselő, Bernd Lange.

Az északír brit tagállami kormány szerint a határellenőrzés elhalasztása nem sérti a korábbi alkut, viszont segíti a helyi cégeket. "Mindent megteszünk jogi és politikai szinten azért, hogy megakadályozzuk az Észak-Írországra káros dolgokat. Csalódottan hallottam az ír kormány reakcióját ma reggel. Ők azt mondják, nem ellenzik a türelmi időszak kitolását, de szerintük a brit kormány jogsértően járt el, ami nem igaz" - mondta az északír első miniszter, Arlene Foster.

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.