Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A készenléti megoldás (backstop) nem a kereskedelemről és a gazdaságról szól, hanem a békéről, és célja az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás megvédése - írta a politikus - aki egyébként a külügyminiszteri tisztséget is betölti - a The Sunday Timesban.

A fizikai határ megszüntetése Írország és Észak-Írország között integráns eleme a törékeny béke konszolidációjának. Coveney szerint a határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó készenléti megoldás jogilag alátámasztott szükségszerű garancia, és ha a brit szándékoknak megfelelően e mechanizmus alkalmazhatóságának időtartamát korlátoznák, vagy lehetőséget teremtenének arra, hogy egyoldalúan ki lehessen lépni a mechanizmusból, akkor ez a garancia veszne el.

Az EU-val novemberben aláírt 585 oldalas kilépési megállapodást a londoni alsóház - mindenekelőtt a backstop-mechanizmussal szembeni rendkívüli ellenállás miatt - a múlt hónapban példátlan, 230 fős többséggel elutasította, utána egy módosító indítványt elfogadva felszólította a brit kormányt arra, hogy kezdeményezze az EU-nál a novemberi megállapodással már lezárt kilépési tárgyalások újranyitását, és keressen a jelenlegi backstop-mechanizmus helyett "alternatív megoldásokat".

Theresa May brit miniszterelnök a The Sunday Telegraph brit lapnak írt cikkében egyenes utalást tett arra, hogy olyan módosítást szeretne elérni, amely időhatárt szabna a mechanizmus alkalmazhatóságának, vagy lehetővé tenné London egyoldalú kilépését e mechanizmusból.

Ezeket a lehetőségeket az EU már korábban kizárta, és az uniós vezetők jelezték azt is, hogy nem látnak lehetőséget a brexit-megállapodásról szóló tárgyalások újbóli megnyitására.

A készenléti megoldást jelenlegi formájában mindenekelőtt a konzervatív alsóházi frakció keményvonalas brexit-tábora veti el, mert a mechanizmus alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val a brexit után is, ha nem sikerülne időben olyan kereskedelmi megállapodásra jutni, amely feleslegessé tenné az észak-írországi rendezési folyamat egyik fő vívmányaként hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállítását az ír-északír határon.