Jeremy Corbyn a brit ellenzéki Munkáspárt elnöke eddigi legvilágosabb nyilatkozatát adta a brexittel kapcsolatos újabb referendummal kapcsolatban - tudósított a Bloomberg. A politikus, aki eddig inkább ellenezte ezt a lehetőséget, most azt mondta, hogy egy újabb függetlenségi népszavazást kell tartani, "bármilyen" egyezséget kössön is erről a konzervatív kormány.

Corbynt az európai parlamenti választások nagy-britanniai eredményei puhíthatták meg, ugyanis az a két párt - a Brexit Párt és a Liberális Demokraták - végzett az élen, amely határozott álláspontok foglalt el a brexit mellett, illetve ellen. A Munkáspárt langyosan viszonyul az ügyhöz: támogatja a 2016-os népszavazás brexit melletti döntésének végrehajtását, de az EU-s vámunióban tartaná a szigetországot, ami felér egy kvázi EU-tagsággal.

A Munkáspárt vezére azt követően állt a nyilvánosság elé, hogy a párt árnyék kormányának legbefolyásosabb tagjai világos álláspontot követeltek a referendum ügyében. Egyikük egyenesen azt akarja, hogy az újabb szavazáson az EU-ban maradás mellett szálljon síkra a Munkáspárt.

Corbyn elismételte régi álláspontját, miszerint a brexit menedzselésével kapcsolatban kialakult holtpontról csak előrehozott választásokkal lehetne kimozdítani az országot, ám hozzátette, hogy hallja a párttagokat, akik azt mondják: legyen újabb referendum. Ha a legnagyobb ellenzéki párt egyértelműen beáll a népszavazás mögé, akkor a parlament jóval nagyobb eséllyel dönthet ennek kiírásáról.