Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A londoni kormány kedvelheti a tradicionális brit abszurd humort - legalábbis erre utal az, ahogy az Egyesült Királyság és az EU válási megállapodásával kapcsolatos új javaslatait benyújtotta az uniós illetékeseknek. A Downing Street 10. tudatta a brüsszeli hivatalnokokkal, hogy a papír, amit átadtak "Őfelsége a királynő kormányának a tulajdona", azaz bizalmasan kezelendő. Magyarán nem kellene a másolatait szétküldeni a 27 EU-tagállam kormányainak, amelyeknek dönteniük kellene arról, elfogadják-e az abban foglaltakat vagy sem - derül ki a Guardian cikkéből.

Válaszul tájékoztatták a brit kormány képviselőit az utóbbi tényről, hozzátéve, hogy ha az európai fővárosokban nem ismerhetik meg, hogy az állam- és kormányfők október közepi csúcsértekezletén miről is fognak szavazni a tagállami vezetők, az némi akadályt gördít a döntéshozatal elé. A helyzetet nem teszi könnyebbé, hogy immáron csupán hat hét maradt október 31-éig, amikor a dolgok jelenlegi állása szerint az Egyesült Királyság válási megállapodás nélkül kizuhan az EU-ból, és kezdetét veszi a gazdasági felfordulás a La Manche csatorna mindkét - de főként a brit - partján.

Mi van bene

Sajtóinformációk szerint a brit papírokban régi ötletek szerepelnek a "hátha mégis úgy lehetne" elv jegyében. London szerint bizonyos technikai megoldásokkal fenn lehetne tartani az ír-északír határ átjárhatóságát akkor is, ha az Egyesült Királyság és az EU között vámhatár húzódna.

A határokat átlépő járművek nyomon követésével és a megbízható beszállító elvének alkalmazásával a határtól távol lehetne elvégezni a vámvizsgálatokat, továbbá közös ellenőrzős rendszert lehetne felállítani az ipari termékek ellenőrzésére, amivel kiszűrhetnék a nem megfelelő minőségű áruk bekerülését az uniós piacra. Emellett kialakíthatnának egy az egész ír szigetre vonatkozó, egységes mezőgazdasági zónát, amelyben érvényesülhetnének az EU standardjai.

Ellentmondó nyilatkozatok

Bár Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a javaslatok megérkezése után azt mondta, hogy jó esélyeket lát a felek közti megállapodás megkötésére, ám szakértők szerint vélhetően azért nyilatkozta ezt, mert már most látszik, hogy a brit kormány az EU-t akarja felelőssé tenni a várható kudarcért, amit meg akar előzni. Simon Coveney ír miniszterelnök-helyettes a BBC-nek nyilatkozva lehűtötte a kedélyeket: szerinte nem közeledtek az álláspontok.

A brit fél arra kéri az ír kormányt, hogy járuljon hozzá egy olyan válási megállapodáshoz, amely az ír-északír határral kapcsolatban olyan elemeket tartalmaz, amelyek esetleg, majd egyszer biztosítják a szabad átjárást. Soha, sehol eddig ki nem próbált megoldásokat, technológiákat és eljárásokat kellene elfogadnia a jelenlegi, évtizedet óta bevált, ismert rendszer fenntartása helyett.

Időutazás

A Business Insidernek szivárogtató brüsszeli források megerősítik az ír kormányfőhelyettes helyzetértékelését: a hangulat nem éppen arról tanúskodik, hogy áttörés előtt állnának a tárgyalások. Egy független pénzügyi elemző, Mujtaba Rahman úgy látja, hogy hátrafelé haladnak a dolgok, azaz régi ötletekkel állt elő újra a londoni vezetés. Peter Foster a Telegraphban megjelent cikkében idéz egy forrást, amely pontosabban is meghatározza, miről van szó: 2017 nyarán kerültek le a napirendről a brit kormány "új" javaslatai (amiatt, gond miatt, amiről az ír miniszterelnök-helyettes beszélt).

Egy brüsszeli informátor az amerikai hírportálnak jóval nyersebben fogalmazott, jelezve, hogy mit gondolnak a dologról valójában az EU-ban. A korábbi miniszterelnökkel, Theresa Mayjel kötött válási megállapodás felfrissítésével kapcsolatos mostani brit javaslat egy nagy rakás sz..., mármint hulladék.

Ezt nem veszik be az írek!

Írország hallani sem akar arról, hogy az Egyesült Királyság és az EU olyan válási megállapodást kössön, amelynek részleteik később dolgozzák ki, magyarán az ír-északír határ kérdésének rendezését a brexit utáni időszakra tolják - írta a Financial Times. Ezt az problémát a brit kilépés előtt kell megoldani! Dublin ezzel a brit kormány brexitügyi minisztere, Steve Barclay madridi nyilatkozatára utalt, amely szerint Londonban úgy látják, hogy nem lesz kész teljesen a válási egyezség október végére. Kiszivárogtatott hírek szerint Boris Johnson miniszterelnök is erről beszélt kollégái előtt, konkrétan azt mondta, hogy szerinte az ír határproblémát megoldhatják a brexit után is. A válási megállapodást az EU 27 tagállamának egyhangú szavazatával kell elfogadni, ezért az ír nem uniós nemet is jelenten