A brexit óta alaposan megingott a lakosságnak a kormányba vetett bizalma. A megkérdezettek harmada 2019-ben azt mondta: "szinte sosem hisz a kormánynak" - írta a a Guardian egy nemrég készült felmérés nyomán.

A megkérdezettek kétharmada szerint pedig a jövőben az uniós állampolgárok letelepedése legyen engedélyhez kötött (magyarán vízumköteles). Eszerint tehát a britek nagy többsége tehát nem támogatja az uniós állampolgárok szabad mozgását az átmeneti időszak után - számolt be az Euronews.

Sovány vigasz, hogy a korlátozások támogatása valamelyest csökkent a 2016-os adatokhoz képest: akkor még a lakosság háromnegyede kötötte volna engedélyhez az uniós állampolgárok beutazását.

A megkérdezettek többsége szerint a bevándorlókat egyformán kell kezelni a származási országtól függetlenül. A válaszadók 58 százaléka szerint ugyanolyan szigorral vagy megértéssel kell bánni a Franciaországból, Lengyelországból (58 százalék), Pakisztánból (55 százalék) vagy éppen Ausztráliából (53 százalék) érkező bevándorlókkal.

Ezzel együtt a bevándorlók által végzett munkát fontosnak tartják a britek. Négyötödük úgy véli, hogy az orvosoknak előnyt kell adni a letelepedésben. A bankárokról ezt csupán 18 százalék gondolja. A szállodai takarítószemélyzetet 19 százalék tartja kiemeltnek, ugyanakkor a megkérdezettek 60 százalék-a szerint a gondozásban dolgozóknak is előnyt kell élvezniük a bevándorlási eljárásban.

A gazdasági következményekről kevésbé megosztott a vélemény: a válaszadók valamivel több mint fele (51 százalék) szerint rosszabb lesz a brexit után. Nagyjából ugyanennyien gondolják, hogy az EU korlátozta Nagy-Britannia jogalkotását.

Ugyanakkor a megkérdezettek 69 százaléka például azt mondta, hogy az Egyesült Királyságnak a kilépés után is érvényesítenie kellene azt az uniós előírást, miszerint a mobilos barangolásért külföldön nem számítanak fel külön díjat.