A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás azt követeli, hogy a kormány vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést, és Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja. Az 50. cikk értelmében az uniós tagság megszűnik a kilépési megállapodás hatályba lépésével, illetve megállapodás hiányában a kilépési szándék hivatalos bejelentése után két évvel.

Theresa May miniszterelnök 2017. március 29-én értesítette az EU-t az 50. cikkely aktiválásáról, így a brit kilépés határideje jövő péntek, függetlenül attól, hogy addig elfogadja-e a parlament a brexit feltételrendszeréről az EU-val novemberben elért, a londoni alsóház által azonban kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást.

QP | Quality Placement

Mát több mint két milló aláírás

Az aktiválási értesítés visszavonását követelő online petíciót péntek hajnalig több mint 2,2 millióan írták alá - írja az MTI. Az aláírások száma egyetlen nap alatt csaknem másfél millióval gyarapodott, mivel csütörtök délelőtt még 700 ezer környékén járt.

A parlament petíciós bizottságának kimutatása szerint egyes időszakokban az aláírások száma percenként kétezerrel nőtt; ez rekord a hivatalos petíciós kezdeményezések történetében. A petíciós honlap az óriási forgalom nyomása alatt többször is elérhetetlenné vált. A legtöbb aláírás a nagyvárosok - London, Bristol, Edinburgh, Manchester, Oxford, Cambridge, Brighton - választókörzeteiből érkezett.

A petíció megfogalmazói szerint a brit kormány rendre azt állítja, hogy a kilépés az Európai Unióból "a nép akarata". Ezt az állítást azonban meg kell cáfolni, annak bizonyításával, hogy milyen erőteljes a támogatottsága Nagy-Britannia további EU-tagságának, és mivel nem biztos az újabb népszavazás kiírása a brit EU-tagságról, a bennmaradást pártolók szavazzanak a petíció aláírásával - áll a felhívásban.

A brit törvények alapján a parlamentben tárgyalási időt kell biztosítani minden olyan közérdekű petíciónak, amelyet legalább 100 ezer brit állampolgár hitelesen aláír, de a képviselőknek elegendő csak véleményt nyilvánítaniuk a kérdésben, az 50. cikkely aktiválásának visszavonására a petíció önmagában nem kötelezi sem a parlamentet, sem a kormányt.

London saját jogán visszavonhatná

London saját jogán visszavonhatja a cikkely aktiválásáról szóló értesítést. Ez a lépés a brexit-folyamat végét jelentené. Theresa May miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcs csütörtöki munkanapja után - amelyen megállapodás született a brexit jövő pénteki határidejének különböző ideig tartó kiterjesztési lehetőségeiről különböző feltételek teljesülése esetére - megerősítette azt az álláspontját, hogy nem hajlandó visszavonni az 50. cikkely aktiválásáról szóló értesítést, vagyis nem állítja le a brexitfolyamatot.

A Financial Times című londoni üzleti napilap kormányforrásokból származó, nem cáfolt értesülései szerint May arra a döntésre jutott, hogy kész akár a brexitmegállapodás érvénybe lépése nélkül is kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, ha továbbra sem sikerül elfogadtatnia a parlamentben a brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodást. Erre utalnak azok a bejelentések is, amelyek szerint a brit kormány megkezdte a megállapodás nélküli brexit esetére kidolgozott készenléti cselekvési tervek aktiválásának előkészítését.

Bunkerbe vonulnak

Ennek alapján a brit védelmi minisztérium egyik bunkerszerű, eredetileg nukleáris óvóhelynek szánt műveleti helyiségében hétfőn megkezdi munkáját az a koordinációs testület, amelynek feladata a logisztikai és egyéb segítségnyújtás megszervezése, ha a megállapodás nélküli brexit hatásai miatt erre szükség lenne.

A védelmi miniszter már tavaly decemberben bejelentette, hogy szükség esetén a brit fegyveres erők 3500 tagja lesz készenlétben e feladatok lebonyolítására. Mindez annak a szélesebb körű készenléti műveleti tervnek a része, amelynek célja a lakossági ellátás folyamatosságának biztosítása gyógyszerekből, élelmiszerekből és egyéb alapvető fontosságú árucikkekből, valamint a határátkelők zökkenőmentes forgalmának fenntartása, arra az esetre, ha megállapodás nélküli brexit esetén ellátási és forgalmi fennakadásokkal fenyegető helyzet alakulna ki.

A legforgalmasabb brit kikötő, a délkelet-angliai Dover vezérigazgatója, Doug Bannister a BBC rádiónak csütörtök este elmondta: ha megállapodás nélküli kilépés esetén minden átkelő járművet csak kétpercnyi vámvizsgálatnak vetnek alá, az 27 kilométeres torlódást okozna a kikötőbe vezető utakon.

A doveri kikötőn évente 2,5 millió kamion és 120 milliárd font (csaknem 44 ezer milliárd forint) értékű áruforgalom áramlik át. Ez a teljes brit árukereskedelem éves értékének 17 százaléka.