Vajon mi várható a japánoknál az autógyártásban, miután az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, például Lengyelország az új helyzetben fontos partnere lehet-e a japán autógyártóknak - találgatja a Rzeczpospolita annak kapcsán, hogy Mijamoto Hiromichi, a Japán Külföldi Befektetések Intézete (Japan Institute for Ovearseas Investment - JOI) igazgatója interjút adott a lengyel lapnak.

A japán cégek elsősorban a motorizációra, az elektronikára és a gépiparra koncentrálnak. Ebből a szempontból legfontosabb partnereik a szigetországhoz földrajzilag vagy kulturálisan közel lévő országok. Európában szívesen működnek együtt a kelet-közép-európai régió államaival, amelyek egyebek mellett olcsó, jól képzett munkaerejükkel jelentenek vonzerőt.

A japán vállalatok kevésbé vannak jelen az öreg kontinensen, mint az USA-ban vagy Ázsiában. Ezen elsősorban vállalati fúziós megoldásokat keresve tudnak javítani. Az biztos, hogy Lengyelországban fontos szerepet fognak játszani az ipari technológia megerősítésében a brexit után. Összehasonlításként: Csehországban rontja a beruházási környezetet, hogy  alacsony a munkanélküliség és magasabbak a dolgozók szociális biztosításával kapcsolatos költségek.

Jók a lengyelek esélyei

Lengyelország ebben az összehasonlításban olcsóbb és hozzáférhetőbb munkaerővel rendelkezik. Emellett a 40 milliós ország jelentős piacot kínál, még ha nem olyan hatalmasat, mint a kétszer ekkora népességű, szomszédos Németország, amely viszont földrajzilag és a jó közlekedési kapcsolatoknak köszönhetően nagyon közel van. Japánban az a benyomás alakult ki, hogy a lengyel gazdaság folyamatos, egészséges növekedése jó körülményeket teremt a beruházásokhoz.

Emiatt a közelgő brexit miatt hasznos lehet, ha a lengyelek igyekeznek vonzóvá tenni az országukat a Nagy-Britanniából távozó cégek számára. Például ha arra gondolnak, hogy a Honda vagy a Nissan úgy dönthetnek, hogy nem fogadják el az új feltételeket, azaz az EU-ban akarják tartani az szigetországban lévő üzemeiket, akkor okos stratégiával meg lehetne nyerni őket. A varsói kormány adókedvezményeket, kedvező földbérleti feltételeket és infrastrukturális fejlesztéseket kínálhat nekik.