Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

John Bercow, a brit parlament alsóházának elnöke hét olyan indítványt bocsátott a törvényhozás elé, amelyek módosítanák a londoni kormány és az EU novemberben elfogadott válási megállapodását - derül ki a Bloomberg összefoglalójából. Az alsóház január 15-én nagy többséggel elutasította ezt a tervet, ami azt jelenti, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint a szigetország megállapodás nélkül zuhan ki az EU-ból március 29-én, aminek súlyos gazdasági következményei lennének.

A törvényhozás szavaz:

  • Jelemy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt elnöke javaslatáról, amely szerint az Egyesült Királyságnak az EU-s kilépés után az EU vámunióján belül kellene maradnia. Ez azt jelentené, hogy megszűnne az uniós állampolgárok szabad munkavállalási lehetősége a szigetországban.
  • Skót és walesi nacionalista képviselők indítványáról, miszerint hosszabbítsák meg az ország kilépésének március 29-ei határidejét.
  • Dominic Grieve tory képviselő indítványáról, amely szerint hat további brexitvitát kellene tartani a kilépés előtt a törvényhozásban, az utolsót március 26-án.
  • Yvette Cooper munkáspárti képviselőnő javaslatáról, amely szerint a parlamentnek döntenie kellene a brexit elhalaszthatásáról.
  • Rachel Reeves munkáspárti képviselő indítványáról, miszerint két évvel el kellene halasztani a brexitet.
  • Caroline Spelman javaslatáról, amely a Cooper-terv kevésbé kötelező erejű változata.
  • Graham Brady konzervatív képviselő indítványáról, amely felszólítaná a kormányt, hogy keressen alternatívákat a válási megállapodás ír záradékára, amelynek alapján szigetország a kilépés után meghatározatlan ideig ideiglenesen az EU-s vámunión belül maradhat.

Elővágások

Theresa May miniszterelnök egy elővágással akarta egy irányba terelni a szavazásokat: vitaindító beszédében a parlamentben azt mondta, hogy a lehető legerősebb mandátummal vissza akar menni Brüsszelbe, hogy olyan módosított megállapodással térhessen haza, amelyhez megszerezhető a törvényhozás támogatása. Magyarán a Brady-javaslat elfogadását kérte politikus kollégáitól.

A gond az, hogy elővágását már megelőzte egy elővágás az EU részéről. Miután hétfőn este kiderült, hogy May újra akarja tárgyalni azt az egyezséget, amelyet eddig az egyetlen lehetséges megállapodásként próbált eladni a brit közvéleménynek, egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő kiszivárogtatta a Bloombergnek az EU borítékolható reakcióját. Ahogy fogalmazott, a 27 uniós tagállamnak és az Európai Bizottságnak kész a válasza van arra az esetre, ha a londoni parlament a Brady-féle mandátummal küldené Brüsszelbe tárgyalni Mayt. A válasz: nem fogják újratárgyalni a november elfogadott válási megállapodást.

További fejlemény, hogy a miniszterelnök parlamenti beszédében megígérte a képviselőknek, hogy a kormány lehetőséget fog adni a képviselőknek egy érdemi szavazásra a felülvizsgált egyezségről, "olyan hamar, amilyen hamar csak lehet". Ha nem lesz előrelépés, akkor február 13-án tűzik újra napirendre a törvényt és a T. Ház 14-én szavazhat az azzal kapcsolatos módosító indítványokról.