A konzervatív párti brit kormány az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás, az úgynevezett backstop-záradék helyett kíván egyelőre nem részletezett "alternatív megoldásokról" tárgyalni az EU-val.

Theresa May miniszterelnök a kedd esti szavazás után, az alsóházban felszólalva bejelentette: a kormány e felhatalmazás alapján jogilag kötelező erejű változtatásokat fog kérni a kilépési megállapodásban, szem előtt tartva ugyanakkor annak garantálását is, hogy az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán ne kelljen ismét bevezetni a hosszú évek óta nem létező fizikai határellenőrzést a brexit után.

Az alternatív megoldást szorgalmazó módosító indítványt Sir Graham Brady, az alsóházi tory pártcsoport egyik legbefolyásosabb nem kormányzati tisztviselője terjesztette be előző este.     Sir Graham javaslata értelmében az alsóházi tory pártcsoport támogatja a brexit feltételrendszeréről elért megállapodást, de csak akkor, ha a legvitatottabb elem, a backstop-mechanizmus helyett más megoldás kerül be az 585 oldalas egyezménybe az ír-északír határellenőrzés elkerülésére.

A brexit-megállapodásról két hete tartott első szavazáson az alsóház 230 fős többséggel elvetette az egyezményt, jelentős részben a backstop-mechanizmussal szembeni heves ellenállás miatt.

Ez volt a modern brit parlamentarizmus történetének legnagyobb arányú kormányzati veresége a londoni törvényhozásban.

A konzervatív frakció, valamit a kisebbségi tory kormánynak külső támogatást nyújtó északír protestáns erő, a Demokratikus Unionista párt (DUP) a kedd esti szavazáson azonban felsorakozott kormány mögött, és megszavazta a Brady-indítványt. Ezt a voksolás előtt Theresa May külön kérte is a két frakciótól.

May a voksolás utáni felszólalásában elismerte, hogy "korlátozott a lelkesedés" az Európai Unióban a kilépési megállapodás módosítása iránt, és az erről szóló tárgyalások nem lesznek egyszerűek. A két héttel ezelőtt történtekkel ellentétben azonban a brit parlament ezúttal világossá tette, hogy mire van szüksége a brexit-megállapodás elfogadásához - tette hozzá, utalva az első szavazáson elszenvedett súlyos vereségre.

Az alsóház - amely kedd este, több órás vita után a brexit-megállapodáshoz benyújtott módosító indítványokról szavazott - elutasított ugyanakkor egy másik, nagy horderejű indítványt, amelyet Yvette Cooper, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt egyik legbefolyásosabb képviselője, az alsóház belügyi bizottságának elnöke nyújtott be. Ez az indítvány arról intézkedett volna, hogy ha február végéig nem sikerül elfogadni valamilyen formában a kilépési megállapodást, akkor kilenc hónapra, vagyis az idei év végéig el kell halasztani Nagy-Britannia kilépését az EU-ból.

A Brady-féle módosító indítvány elfogadása mindazonáltal komoly fordulat. Theresa May ugyanis eddig azzal érvelt a jelenlegi tartalékmegoldást tartalmazó brexit-megállapodás elfogadása mellett, hogy az EU - saját vámuniójának integritása védelmében - nem hajlandó olyan egyezményre, amely ezt a mechanizmust nem tartalmazza.

Az ír-északír határellenőrzés elkerülésére kidolgozott mechanizmus alapján az Egyesült Királyság, beleértve Észak-Írországot, közös vámuniós szabályozási rendszerben maradna az Európai Unióval, ha nem sikerül időben olyan átfogó kétoldalú kereskedelmi megállapodást elérni, amely feleslegessé teszi e tartalékmegoldás alkalmazását.

Sem a brit kormány, sem az EU nem akarja életbe léptetni ezt a mechanizmust, ha nem szükséges. A keményvonalas tory brexit-tábor és a szintén erősen EU-szkeptikus DUP azonban ennek ellenére hallani sem akar a backstop-megoldásról, mivel attól tart, hogy ha a mechanizmust mégis életbe léptetik, az Egyesült Királyság akár véglegesen "beleragadhat" egy vámuniós viszonyrendszerbe az EU-val.

Miről szavaztak?

A képviselők először a Munkáspárt azon javaslatáról voksoltak, amely a megállapodás nélküli brexit elkerüléséről szólna, és egyfajta vámunió létrehozásáról az Európai Unióval. A képviselők ezt a javaslatot 327-296 arányban leszavazták - írja a hvg.hu.

Ennél még nagyobb arányban szavazták le a képviselők a Skót Nemzeti Párt és a walesi Plaid Cymru javaslatát, amely szintén kizárta volna a megállapodás nélküli brexitet, illetve arra szólította fel a kormányt, hogy hosszabbítsa meg a kilépési tárgyalásokra adott határidőt. A módosítás azt is rögzítette volna, hogy Skóciában a többség az EU-ban maradásra szavazott a brexit-szavazáskor, ezért őket nem kellene akaratuk ellenére kivinni az unióból. A skót-walesi javaslatot csupán39 képviselő támogatta, 327 nemet mondott rá -

Szoros szavazataránnyal, 321-301 arányban, de leszavazta a ház a volt konzervatív miniszter, Dominic Grieve javaslatát is, amely lehetőséget adott volna a parlamentnek, hogy a Theresa May által tető alá hozott megállapodástervezet helyett más lehetőségekről is tárgyaljanak. A javaslat szerint a képviselőknek elég ideje lett volna még februárban tárgyalni a brexitről, és akár egy megállapodás nélküli brexitet is elkerülni.

Nem támogatták a képviselők a munkáspárti Yvette Cooper által benyújtott javaslatot is, amely szintén a kilépési határidő kiterjesztéséről szólt, ha a brexit feltételrendszeréről szóló egyezményt Theresa Maynek nem sikerül elfogadtatni február 26-ig. A módosítás szerint a brit parlament szavazással megbízta volna a miniszterelnököt a határidő kilenc hónapos, azaz az év végéig tartó meghosszabbításával. Ezt a módosítót 321-en utasították el, 298-an igennel voksoltak. Bár a Munkáspárt korábban azt jelezte, hogy egységesen támogatni fogják a beterjesztést, 14-en nemmel voksoltak.

A szintén munkáspárti Rachel Reeves egy olyan többpárti módosítót nyújtott be, amely nem is csak az év végéig hosszabbítaná meg a tárgyalási időszakot, hanem két évre, ha február 26-ig nem születne megállapodás. Ezt sem fogadták el a képviselők, 322-en nem ellenében csak 290 igen született.

A tory Caroline Spelman egy elvi döntésről nyújtott be módosítót, amely szintén kizárná a megállapodás nélküli brexit lehetőségét. Ez volt a nap első módosító javaslata, amelyet elfogadott a parlament 318-310 arányban.

Graham Brady, az alsóházi tory pártcsoport legbefolyásosabb nem kormányzati tisztviselője által benyújtott módosító értelmében az alsóházi konzervatív frakció támogatja a brexit feltételrendszeréről elért megállapodást, de csak akkor, ha a vitatott backstop-mechanizmus helyett "alternatív" megoldás kerül be az egyezménybe az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének elkerülésére. Ezt a javaslatot is elfogadta a parlament 317-301 arányban.