"Ez az, amit a legjobban szeretnék, de ne legyenek illúzióink. Annak esélye, hogy a brexit exitál, rendkívül alacsony" - hangoztatta a szociáldemokrata politikus.

A megállapodás nélküli brexit elkerülésének egyetlen módja az, ha az Egyesült Királyság elfogadja azt a létező megállapodást, amelyet a brit kormány és az unió tárgyalói két év munkájával hoztak tető alá. Maas ismételten leszögezte, hogy az egyezséget nem lehet újratárgyalni.

QP | Quality Placement

"A megállapodás, mely a britekkel folytatott tárgyalások eredménye, már eleve kompromisszum, különösen Észak-Írország ügyében. Nem jöhet létre szigorúan ellenőrzött határ az Ír Köztársasággal. Nem kockáztathatjuk, hogy az északír konfliktus ismét fellángoljon".

Az Ír Köztársaság és Észak-Írország határa lesz a brit kilépés után az EU és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi határa. Félő, hogy a szigorúan ellenőrzött határ visszaállítása veszélybe sodorja az ír szigeten évtizedeken át tomboló erőszakot lezáró úgynevezett nagypénteki megállapodást. Ennek elkerülésére a kilépési megállapodásba került egy úgynevezett vészmegoldás, amely a határellenőrzés visszaállításának elkerülése érdekében azt rögzíti, hogy ha a kilépést követő átmeneti időszak végére nem sikerül jobb megoldást kidolgozni, akkor az Egyesült Királyság közös vámterület marad az Európai Unióval, és Észak-Írország az egységes piac szabályozásaihoz is alkalmazkodik. Ez a vészmegoldás viszont a keményvonalas brexit-párti politikusok számára elfogadhatatlan, mert nem teszi lehetővé, hogy az Egyesült Királyság saját kereskedelempolitikát folytasson. Ezért a brit parlament megsemmisítő többséggel elutasította a megállapodást, majd úgy foglalt állást, hogy a vészmegoldás helyett "alternatív megoldásokat" kell találni, vagyis újra kell nyitni a tárgyalásokat. Ettől viszont az Európai Unió következetesen elzárkózik.