Az IHS Markit londoni pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit gazdasági ágazatok beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) kedden ismertetett közös felmérése szerint a brit hazai össztermék (GDP) csaknem 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor beszerzésimenedzser-indexe (BMI) februárban 51,3-ra emelkedett a januárban mért 50,1-ről, amely két és fél évi mélypont volt.

Az 50 feletti BMI-indexek a vizsgált szektorok aktivitásának erősödését jelzik, vagyis a brit szolgáltatási ágazat teljesítménye e mérőszám alapján élénkült a múlt hónapban.

Az IHS Markit kiemeli ugyanakkor, hogy az idei első negyedév eddigi ágazati BMI-átlaga így is mindössze 50,7, és ennek alapján a brit szolgáltatási szektor hét éve nem tapasztalt gyenge negyedévet produkálhat.

A ház közölte: a februári BMI-felmérésbe bevont vállalatok beszámolói arra vallanak, hogy a brexithez kötődő bizonytalanság messze a legerőteljesebb fékezője az üzleti aktivitás élénkülésének.

A felmérésben részes cégek közül sok arról is beszámolt, hogy a politikai bizonytalanság a kiadások visszafogására ösztönzi a szolgáltatási vállalatokat, és általánosságban is erősödik a kockázatkerülési hajlam.

Ennek jele az is, hogy a szektor BMI-mutatójának foglalkoztatási részindexe a januári 49,3-ról februárban 48,2-re, nyolcévi mélypontra csökkent. Ez a részmutató gyorsuló ütemű munkaerő-leépítést jelez a szolgáltatási ágazatban.

Chris Williamson, az IHS Markit főközgazdásza a keddi adatismertetéshez fűzött kommentárjában közölte: a februári BMI-felmérések összességében azt mutatják, hogy a brit gazdaság egésze stagnáláshoz közeli állapotban van.
Williamson szerint az aktivitási adatokból levezethetően azzal lehet számolni, hogy a brit hazai össztermék az idei első negyedévben mindössze 0,1 százalékkal bővül.

A londoni elemzői közösségben vannak ennél gyengébb előrejelzések is.

Samuel Tombs, az egyik legnagyobb londoni piaci elemzőház, a Pantheon Macroeconomics brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a keddi BMI-adatokat értékelő gyorselemzésében közölte: a feldolgozószektor és az építőipar külön számolt, egyaránt csökkenő múlt havi BMI-indexeivel együtt a szolgáltatási ágazat új aktivitási jelzőszámai a ház számításai szerint azt valószínűsítik, hogy a brit GDP-érték negyedéves összevetésű növekedése az idei első negyedévben zéró lesz.

A legutóbbi kimutatások szerint a brit gazdaság növekedése máris folyamatosan lassul.

A brit statisztikai hivatal (ONS) első, részleges adatokra alapozott becslése szerint a brit GDP-érték a tavalyi negyedik negyedévben 0,2 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez mérve. A tavalyi harmadik negyedévben 0,6 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban.

Az ONS adatai szerint 2018 egészében 1,4 százalékkal nőtt a brit hazai össztermék; ez 2012 óta a leglassabb éves növekedési ütem volt. A brit GDP-érték 2017-ben 1,8 százalékkal bővült.