Megállapodott az Egyesült Királyság és az Európai Unió az észak-írországi protokoll ügyében – írja a Politico.

Rishi Sunak brit miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével közös sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, „komoly áttörést értek el” a a hónapok óta tartó tárgyalások megkoronázásaként.

A brit kormányfő szerint az új windsori keretek zavartalan kereskedelmet biztosítanak, garantálják, hogy – a nagypénteki egyezménynek megfelelően – nem szükséges a fizikai határ felállítása Észak-Írország és Írország között. Ezzel biztosítják a békét Észak-Írországban és megvédik Észak-Írország helyét az Egyesült Királyságban.

Megvoltak ugyan a feszültségek az Európai Unió és az Egyesült Királyság között a múltban, de szövetségesek vagyunk, kereskedelmi partnerek és barátok, az elmúlt évben ez többek között abban is megnyilvánult, ahogy kart karba öltve álltunk ki Ukrajna mellett. Ez a megállapodás pedig egy új fejezetet nyithat a kapcsolatunkban

- mondta Rishi Sunak.

A megállapodás értelmében azok az áruk, amelyek Nagy-Britanniából érkeznek Észak-Írországba, és nem szállítják őket tovább, automatikusan zöld jelzést kapnak, nem szükséges külön űrlapokat kitölteni ezekhez a tranzakciókhoz. Ursula von der Leyen hangsúlyozta, ezzel biztosítják, hogy ugyanazok a termékek, amelyek elérhetők a brit boltok polcain, elérhetők legyenek Észak-Írországban is. Abban az esetben azonban, ha a Nagy-Britanniából érkező áru végcélja nem Észak-Írország, hanem az EU, marad az úgynevezett „piros sávban”, ahol kötelező az adminisztráció és az űrlapok kitöltése.

Ez még nem a finis

Rishi Sunak előtt tornyosul még egy komoly feladat: el kell fogadtatnia a megállapodást a brit parlamenttel, valamint az észak-írországi pártokkal is. A brit miniszterelnök a hétfőn tartott sajtótájékoztatón leszögezte, Észak-Írország megkapja a szükséges időt arra, hogy alaposan tanulmányozza az új megállapodást.

A legnagyobb kérdés most az, miként fogadja majd a hagyományosan EU-szkeptikus nézeteiről ismert radikális északír Demokratikus Unionista Párt (DUP) az új windsori kereteket.