Az Egyesült Királyság kormánya lazított a gondozási ágazatban dolgozókra vonatkozó bevándorlási szabályokon, miután az ágazat egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd - adta hírül a Bloomberg. Már karácsonykor felvették hiánylistára az egészségügyben és más gondozási szakterületeken dolgozókat az illetékes hivatal (Department of Health and Social Care) javaslatára.

Ezzel egyidejűleg egy másik illetékes hivatal, a Migration Advisory Committee lehetővé tette, hogy az ebben az ágazatban dolgozó külföldiek vízumhoz és munkavállalási engedélyhez jussanak. Az indoklás szerint ezzel akarják enyhíteni azt a problémát, hogy az ágazat szervezetei egyre nehezebben találnak munkaerőt és a meglévőt egyre nehezebben tartják meg.

Sajid Javid egészségügyi miniszter korábban arra biztatta a gondozásban dolgozókat, hogy oltassák be magukat, részben saját, kollégáik és pácienseik biztonsága érdekében, részben azért, hogy ne essenek ki a munkából hetekre, amikor nagy szükség van rájuk Az omikron koronavírus-változat okozta járványhullám miatt sok egészségügyi dolgozó volt kénytelen otthon maradni egy időre. Civilek már az elmúlt évben felhívták a kormány figyelmét arra, hogy hiba volt kizárni az új bevándorlási törvény kedvezményezettjei közül a gondozásban dolgozókat.