Boris Johnson brit miniszterelnök vezető minisztereivel új tervet dolgoz ki a londoni kormány és az EU kereskedelmi tárgyalásainak folytatására. Abban bíznak, hogy a június 29-étől felgyorsuló egyeztetések végül eredményre vezetnek. Brit diplomaták megerősítették a Financial Timesnak, hogy a júniusi videós uniós csúcsértekezlet megváltoztatta a brit kormányfő hozzáállását az ügyhöz, nyitottabbá vált az iránt, hogy a felek végül megkössék új megállapodásukat, amivel elkerülhetik, hogy 2021 első napján vámhatárok alakuljanak ki a szigetország és a kontinens között.

A londoni vezetés áttekinti a kompromisszumok lehetőségét, amiket megköthetnek, miközben az unió oldaláról is jelezték, hogy készek jelentős engedményeket tenni - kivéve az alapelveket. Brüsszelben október végére akarnak eljutni a megállapodásig, amelynek az év végéig át kell esnie a tagállamok ratifikálási procedúráján és az Európai Parlament szavazásán. Jelenleg a felek egy átmeneti időszakban vannak, amikor az Egyesült Királyság már nem az EU tagja, de a felek kapcsolatai még olyanok, mintha az lenne. Ez az év végéig tart, amikor - Michel Barnier EU-s főtárgyaló szavaival - megtörténik a gazdasági brexit: a szigetország kilép az egységes piacról és a vámunióból.

Nincs tovább

Az Egyesült Királyság nem él a lehetőséggel, hogy meghosszabbítsa az átmenetet, a felek egy vámtarifáktól és árukvótáktól mentes szabadkereskedelmi megállapodást akarnak összehozni az év végéig - így indulnak neki az év második felének. Már megállapodtak az augusztusi és a szeptemberi tárgyalási menetrendről is. A legkritikusabb kérdés az uniós halászati jogok fenntartása a brit vizeken, illetve egy átfogó megállapodás arról, hogy a szigetország nem akar piaci előnyt szerezni úgy, hogy alávág az EU szigorú munkaügyi, környezetvédelmi és a vállalati támogatási szabályinak.

Az EU azt akarja, hogy az uniós halászok továbbra is végezhessék munkájukat a brit vizeken, míg az Egyesült Királyság évente megújítandó szerződést akar kötni erről, ami bizonytalanná tenné az uniós halászok helyzetét. Brüsszelben arra számítanak, hogy a kifogott halak mennyiségére vonatkozó kvótát kell elfogadniuk azért, hogy a szigetország hosszabb ideig beengedje az uniós halászokat a felségvizeire.

Trükkös megoldás

Brit oldalról felmerült egy lehetőség a játékszabályok ügyének megoldására. E szerint az Egyesült Királyság elfogadná a unió munkaügyi, támogatási és környezetvédelmi szabályait, de fenntartaná a jogot, hogy azoktól eltérhessen. Cserébe a remélt kereskedelmi egyezmény felhatalmazná az EU-t, hogy azonnal vámokat vezessen be a szigetországgal szemben a kérdéses területeken. A szakértők egy része szerint a terv olyan helyzethez vezethet, amelyben a felek állandó vitában állnának egymással a legkülönbözőbb kérdésekből, ám uniós tisztviselők látnak rációt a megoldásban.

A legnehezebb egyeztetéseket az uniós szakértők a vállalatok állami támogatásáról várják. Az EU azt szeretné, ha egy ügyben a brit fél egyszerűen átvenné az uniós szabályokat. Barnier azt mondta korábban, hogy bármilyen más megoldást is elfogadnának, ám a londoni kormány eddig még csak egy ötletet sem osztott meg velük arról, hogyan kezelné másként az állami támogatások ügyét. Amélie de Montchalin francia Európa-ügyi miniszter azért optimista, mert úgy látja, a britek el akarják kerülni, hogy a gazdasági brexit újabb gazdasági sokkot okozzon a koronavírus-válság után.