Johnson csütörtök este telefonon beszélt Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint a brit kormányfő a megbeszélés során hangsúlyozta azt a véleményét, hogy a tárgyalási folyamat nagyon súlyos helyzetbe jutott, az idő rendkívül szűkös, és most már nagyon valószínűnek tűnik, hogy nem sikerül megállapodásra jutni, hacsak az Európai Unió hozzáállása nem módosul jelentősen.

Ha nem születik megállapodás, az Egyesült Királyság és az Európai Unió barátként válik meg egymástól, és a kétoldalú kereskedelmi forgalom az ausztráliai típusú feltételrendszer alapján folytatódik - tette hozzá Johnson.

Nehéz menetre készül Ursula von der Leyen is

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság között tervezett, átfogó kereskedelmi megállapodás elfogadását célzó tárgyalásokon sok kérdés tekintetében jelentős előrelépést sikerült elérni, azonban a továbbra is fennálló nézetkülönbségek áthidalása nagy kihívást jelent - közölte az Európai Bizottság elnöke a csütörtök este kiadott közleményében.

A leltár pozitív mérlege ellenére fennálló, továbbra is vitás kérdések között az uniós bizottság elnöke a halászati jogok tisztázásának kérdését emelte ki. Tájékoztatása szerint a tárgyalások pénteken is folytatódnak.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeni kereskedelmi kapcsolatrendszerének feltételeiről ezen a héten Brüsszelben zajlanak a tárgyalások.

Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója csütörtökön reményének adott hangot a tárgyalások pozitív kimenetelét illetően. A nap folyamán úgy nyilatkozott, a felek akár már pénteken közös nevezőre juthatnak a továbbra is vita forrását jelentő egyenlő piaci versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéseiről.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján december 31-ig tartó - vagyis nem egészen két hét múlva lejáró - átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Az eddigi tárgyalási fordulókon azonban nem sikerült megállapodást elérni. A leghevesebb vita London és az EU között az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről folyik.

Ha a következő napokban sikerülne megállapodásra jutni, az egyezményt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy a szerződés az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-én életbe léphessen.