Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Politikai bizonytalanság, a kereskedelem szétzilálódása, az energiaválság és az égbe szökő infláció együtt olyan jellegzetességek, amelyek az Egyesült Királyságot egy feltörekvő piaci országhoz teszik hasonlóvá  – áll a dán Saxo Bank elemzésében. Ez a megállapítás csak az egyik lesújtó képet festő megjegyzés az egykor a világtörténelem egyik legnagyobb birodalmával rendelkező országról. A jelentést a Bloomberg ismertette.

A befektetési bank szakértőinek véleményét a Bank of England (BoE) jelentése támasztja alá, amely szerint a brit gazdaság az idei negyedik negyedévben a 2008-2009-es pénzügyi világválság óta a leghosszabb recesszióba fog belépni. A GDP összesen több mint két százalékkal zsugorodhat, miközben az infláció 13 százalékkal érheti el csúcspontját októberben. A jegybank nem számít gyors kilábalásra: várakozása szerint a GDP 2025 közepéig nem éri el a mostani szintjét.

Hanyatlás és szegénység

Az ország élére álló új miniszterelnök, Liz Truss vagy Rishi Sunak, aki Boris Johnsontól veszi át a Konzervatív Párt elnöki és az Egyesült Királyság miniszterelnöki tisztét azzal kerül szembe, hogy egy történelmi megélhetési válságot átélő ország élére kell állnia. Olyan életszínvonal-csökkenést szenvednek el a britek, amire emberemlékezet óta nem volt példa. Az energia drágulása miatt évi 3400 fontra (1,6 millió forint, havi 133 ezer forint) nő a háztartások energiaszámlája, ami milliókat dönthet szegénységbe.

Az inflációt megelőzően a brexit és a koronavírus-járvány miatt szűk keresztmetszetek alakultak ki a gazdaságban, amelyek miatt egy eleve rossz helyzet romlott tovább. A feltörekvő országok jellegzetes bajai közül a szigetország esetén csak a valutaválság hiányzik, miután a font bajok közepette is csak 0,7 százalékkal gyengült az euróhoz és 1,5-del a dollárhoz képest. A Saxo Bank elemzői szerint ha a brexit nem taszította végeláthatatlan gyengülésbe a fontot, akkor az újabb tényezők sem fogják, mert az bármelyiküknél jelentősebb hatást gyakorolt a brit fizetőeszközre.

Vissza az 1970-es évekbe

Minden más mutató negatív előjelű. Egy példa az újautó-eladások alakulása, amit a brit gazdaság állapotát jelző egyik fontos adatnak szoktak tartani. A 2021 júliusát megelőző 12 hónapban még 1,855 millió új autó talált gazdára, ám ezt követően 2022 júliusáig már csupán 1,528 millió. Ez az 1970-es évek vége óta a legalacsonyabb adat.

Mindezeket összeadva adódott a dán pénzügyi szakértők másik fontos minősítése amellett, hogy a szigetország kezdi egy feltörekvő ország képét mutatni: a brexit, a koronavírus-járvány és az infláció együtt elintézte azt, amit a brexit önmagában nem tudott: a brit gazdaság összeroppant. A befektetési bank elemzői azt várják, hogy a BoE szeptemberben hetedszer is emeli alapkamatát, ám utána várakozó álláspontra helyezkedik. Miután hosszú recessziót – öt zsugorodást hozó egymást követő negyedévet - várnak, ez érthető is.

Egy generáció tragédiája

A mostani válság hosszabb távú hatásai borzalmasak. Az a generáció kerül szembe régen látott szerencsétlenséggel, amelyik bő tíz évvel ezelőtt lépett a munkaerőpiacra. Akkor azt mondták nekik, hogy egy ember életében egyszer előforduló krízist éltek át a pénzügyi válsággal. Most a 30-as éveikben járnak, és másodszor élnek át egy olyan válságot, ami egy ember életében állítólag csak egyszer szokott bekövetkezni. A pályakezdésük a lehető legrosszabb csillagzat alatt történt.

A BoE előrejelzése szerint a háztartások szabadon elkölthető jövedelme 2022-2023-ban átlagosan 3,7 százalékkal fog csökkenni, ezen belül az alacsonyabb jövedelműeké jobban. A Saxo Bank jelentése ezenfelül még felhívja a figyelmet arra, hogy az IMF vizsgálata szerint a legszegényebb brit háztartások a legsúlyosabb megélhetési válságba kerülő európai háztartások között lesznek.