A módosító kezdeményezést, amelyet beterjesztői a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását célzó törvénytervezethez nyújtottak be, többórás vita után 309-305 arányban fogadta el a brit parlament választott alsó kamarája.

A kormánnyal szemben szavazott a kormányzó Konzervatív Párt 12 képviselője, akikhez az ellenzék három legnagyobb pártja, a Munkáspárt, a Skót Nemzeti Párt és a Liberális Demokraták frakciója szinte testületileg csatlakozott. A kormánnyal szembeforduló tory "lázadók" egyikét, Stephen Hammondot azonnal menesztették a Konzervatív Párt alelnöki tisztségéből.

A kormány szükségtelennek tartotta a módosításban követelt jogi garanciát, azzal az érvvel, hogy a parlamentnek mindenképpen érdemi beleszólása lesz a brexit-tárgyalások menetébe és kimenetelébe, de az indítvány beterjesztői szerint a parlamenti szuverenitás szerves része, hogy garantáltan a képviselőké legyen a végső szó.

A szerda esti szavazás értelmében a parlament törvényben rögzített állásfoglalásban dönthet a brexit-folyamat legvégén arról, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről, illetve az Egyesült Királyság és az Európai Unió majdani kapcsolatrendszeréről kötendő átfogó megállapodást - ha a kilépési tárgyalássorozaton sikerül ilyen egyezményt elérni - elfogadja-e vagy sem. Amíg ez a parlamenti döntés meg nem születik, a brit kormány nem kezdhet hozzá a kilépési megállapodásban foglaltak végrehajtásához.

Nem a legjobbkor

Theresa May miniszterelnök először veszített el alsóházi szavazást azóta, hogy tavaly nyáron átvette David Camerontól a kormányfői tisztséget.
Az alsóházi vereség különösen rossz pillanatban jött May számára, mivel csütörtökön kezdődik az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója, amelyen dönteni kell arról, hogy a brexit-tárgyalások átléphetnek-e a második - mindenekelőtt a brit EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszer kialakítására hivatott - szakaszba.

Az első szakasz, amelyben a brit kilépés feltételrendszerét kellett meghatározni, múlt pénteken zárult, miután az Európai Bizottság úgy értékelte, hogy elégséges haladást sikerült elérni a továbblépéshez.

Egyszer fenn, máskor lenn

Ez a siker jelentősen megerősítette Theresa May pozícióját a kormány és a Konzervatív Párt élén, ám egybehangzó londoni kommentárok szerint a szerda esti parlamenti vereség ismét meglehetősen sokat ront a brit miniszterelnök vezetői kompetenciájának brüsszeli megítélésén éppen a brexit-tárgyalások kritikus szakaszában.

Theresa May pozícióját komolyan kikezdte, hogy az általa váratlanul kiírt, júniusban tartott előrehozott parlamenti választásokon a Konzervatív Párt addigi csekély alsóházi többségét is elveszítette, és jelenleg csak a legnagyobb észak-írországi britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) frakciójának eseti külső támogatásával tud kormányozni. A szerda esti alsóházi vereség elkerüléséhez azonban ez a támogatás sem volt elegendő.

Fotó: ADRIAN DENNIS / AFP