Az Európai Unión belül 2017. június 1. óta a legtöbb tarifa esetében a hazaival megfelelő feltételekkel használhatják mobilcsomagjaikat az előfizetők. Viszont az Egyesült Királyság hivatalosan pénteken elhagyta az államszövetséget így a díjmentesség is kétségessé vált.

A Telenor tájékoztatja ügyfeleit, hogy 2020. december 31-ig, azaz az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésének - jelenleg ismerhető - átmeneti időszakában nem történik változás a roaming és nemzetközi hívás díjszabásában, azaz a korábbiakkal azonos feltételekkel lehet telefonálni és mobilnetezni - írja a ComputerWorld. A mobiltársaság tájékoztatása az Egyesült Királyság EU-tagsági viszonyának most ismerhető távlatáig terjedt, ami a 2020. december 31-jei dátum, de az ország nemzetközi besorolása várhatóan a kilépési folyamatot követően (tehát 2020. december végét követően) is az 1-es, azaz EU-s díjbesorolásba esik majd továbbra is, ami a hívás és mobilnet díjakban nem jelent változást.

A Magyar Telekom arról tájékoztatott, hogy a társaságnál az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépést követően is marad az EU díjzónában, az ügyfelek továbbra is az Európai Unión belüli árakon használhatják a szolgáltatásokat. Tehát sem a mobil, sem a vezetékes forgalmazás díja nem változik a kilépéssel. Mobil hang szolgáltatásra a díjcsomagban foglalt percek vagy a korlátlan hívások továbbra is felhasználhatók Nagy-Britanniában, és az EU-ban felhasználható adatforgalmi keret terhére lehet mobilnetezni is.

A Vodafone közölte: a csoport helyi leányvállalatai - köztük a Vodafone Magyarország Zrt. is - önálló helyi vállalatok, melyek nagy mértékben képesek alkalmazkodni a lokális viszonyokhoz. Úgy gondolják, hogy a brexit nem lesz jelentős hatással a Vodafone Magyarország üzletmenetére. A Vodafone EU roaming szolgáltatási területnek a brexit után is része marad az Egyesült Királyság, vagyis a Vodafone Magyarország ügyfelei egyesült királyságbeli utazásaik során a brexitet követően továbbra is élvezhetik például a RED csomagoknál megszokott korlátlan élményt. Ezenfelül a jelenlegi összes lakossági számlás csomagban foglalt EU nemzetközi lebeszélhetőség hatálya továbbra is kiterjed az Egyesült Királyságba irányuló hívásokra a jelenlegi feltételek mellett - írták.

Elképzelhető azonban, hogy a szabadkereskedelmi egyezség újratárgyalásakor a roamingról másban állapodhat meg az EU és az Egyesült Királyság.