Az angol fonttal foglalkozó devizapiaci kereskedők a 100-at jelölték meg kritikus számként: ha Theresa May brit miniszterelnök ennél kisebb szavazati különbséggel veszíti el a kormány és az EU brexitmegállapodásáról szóló keddi parlamenti szavazást, akkor szerintük újra beviszi a tervezetet a törvényhozás elé - írta a Bloomberg.

95 éve nem látott vereség jöhet

Az EU brüsszeli központjában ennél alacsonyabban, a 60-as különbségben jelölték meg a mágikus határt, amely azt mutatná, hogy van esély a válási egyezség elfogadtatására egy újabb szavazási körben, ha azt némi változtatással "fogyaszthatóbbá" teszik a képviselőknek.

A miniszterelnök egyébként a brit politikatörténetben 95 éve nem látott parlamenti vereség előtt áll, miután hétfő esti próbálkozása, hogy meggyőzze a képviselőket a kormány előterjesztésének támogatásáról, süket fülekre talált. A kormánypárt, illetve a konzervatív kabinetet kívülről támogató észak-ír unionista párt (DUP) összesen 70 képviselője állította, hogy el fogja utasítani a kormány brexittervét. Így az ellenzéki szavazatokat is figyelembe véve 150 szavazatnyi vagy még ennél is nagyobb különbséggel bukhat a javaslat a brit parlament 650 fős alsóházában. Több mint 100-as különbségre 1924 óta nem volt példa.

Pofon a fontnak

A képviselők várhatóan magyar idő szerint este 8 körül kezdődik leadni a voksaikat, miután a módosító indítványokról is szavazni kell, egyes becslések szerint akár este 11 óráig is eltarthat, mire kiderül a történelmi szavazás végeredménye. A piacok kíváncsian figyelik a fejleményeket. Ha több mint 220 szavazattal marad alul a kormány, akkor a font az 1,225 dollár/fontos árfolyamra gyengülhet - véli Neil Jones, a Mizuho Bank vezető valutakereskedője. A piaci elemzők is úgy látják, hogy ha 60-nál kisebb különbség, akkor az EU megédesíti a briteknek a válási megállapodást.

A szavazás kimenetelét és időpontját is jelentősen befolyásolhatja, hogy a képviselők módosító indítványokat nyújthatnak be a kormány előterjesztéséhez. A házelnök választja ki, melyiket bocsátja ezek közül szavazásra. Sajtóhírek szerint a kormány hétfőn azt mérlegelte, hogy elfogadná, ha a brexiter képviselők olyan módosítással állnának elő, amely meghatározna egy konkrét időpontot. Mégpedig azt, amikor a szigetország mindenképpen kilépne az EU-ból, függetlenül attól, hogy ezzel határellenőrzést kellene bevezetni az ír-észak-ír határon.

Rövid idő alatt 30 képviselő jelezte, hogy támogatná ezt a javaslatot. A gond az, hogy ezzel kiegészítve alapjaiban változna meg a kormány és az EU megállapodása. Az uniós tagállamok az elmúlt hónapokban mereven elutasították, hogy hozzájáruljanak az ír-ír határ szabad átjárhatóságának feladásához. A kormány ennek szellemében cáfolta, hogy támogatna bármilyen indítványt, amely módosítaná a válási megállapodást.

Halvány remény

Theresa May miniszterelnök egyetlen reménye, hogy a brexiter képviselők jelentős része úgy gondolja: utálja ugyan a kormány javaslatát, de annak érdekében megszavazza, hogy az Egyesült Királyság március 29-én biztosan kilépjen az EU-ból - derül ki a BBC percről percre tudósításából. Ezt követően lehet gondoskodni arról, hogy a szigetország és az EU kössön egy olyan új kereskedelmi megállapodást, amely biztosítja a de facto függetlenséget is.

A keddi parlamenti ülés előtt öt brexiter tory képviselő jelezte, hogy ez a szándéka. Egyikük azzal indokolta ezt, hogy a szavazói egyértelmű döntést várnak, nem kérnek abból, hogy az ország ide-oda ingadozik az uniós kilépés és a bennmaradás lehetősége között. Ugyanakkor fogalma sincs arról, hány politikus kollégája gondolkodik hozzá hasonlóan.

Mi lesz ezután

Jeremy Corbyn az ellenzék legnagyobb pártja, a Munkáspárt elnöke azt ígéri, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen, ha elbukja a keddi szavazást. Arról azonban, hogy mikor tennék ezt, csak annyit árul el: "hamarosan". A bizonytalanság oka: egy dolog, hogy a kormánypárti képviselők a válási megállapodás ellen szavaznak, és egy másik, hogy a kormányuk ellen is voksolnának-e. Márpedig az ellenzék önmagában kisebbségben van a parlamentben.

Ha leszavazzák a kormány előterjesztését, akkor a miniszterelnöknek három parlamenti munkanap áll rendelkezésére ahhoz, hogy egy újabb tervvel álljon elő. Egyes megfigyelők szerint ebben az esetben már szerdán Brüsszelbe utazna, hogy mégis megpróbáljon engedményeket elérni uniós tárgyalópartnereinél.

Jöhet a szakadék

Ha ez nem jön össze, akkor a parlament elé kerülhet néhány veterán konzervatív képviselő 2-es számú kilépési törvényjavaslata. A kormánynak három hete lenne, arra, hogy ezt elfogadtassa a parlamenttel. Ha ez sem megy át - egyebek mellett azért, mert az EU-tagállamoknak is rá kellene bólintaniuk az újabb megállapodási javaslatra -, akkor még egy többpárti egyeztető testület is előállhat valamilyen tervezettel.

Eközben benne van a pakliban egy újabb népszavazás kiírása is, amit immáron szintén egy többpárti képviselőcsoport támogat. Ezen azt a kérdést tennék fel a briteknek, hogy támogatják-e a kormány és az EU válási megállapodását vagy inkább azt szeretnék, hogy a szigetország az EU tagja maradjon.

Ha az újabb referendumot kiírnánk, akkor el kellene halasztani az Egyesült Királyság kilépését az EU-ból - várakozások szerint március helyett július lenne az új időpont. Ha azonban semmilyen áthidaló megoldás nem működik, akkor az ország bemasírozhat a szakadékba, azaz a válási megállapodás nélküli brexitbe, ami súlyos gazdasági következményekkel járna. Az gazán elszánt brexitereknek nem lenne gondjuk ezzel a forgatókönyvvel, rajtuk kívül azonban mindenki el akarja kerülni ezt a lehetőséget.