Az európai uniós vezetők csúcstalálkozója - ahogy az ír miniszterelnök fogalmazott - kezébe vette a brexit időkeretének szabályozását, ami azt jelenti, hogy rövid haladékot adott a londoni kormánynak és parlamentnek a döntéshozatalra. Az első forgatókönyv, hogy Theresa May harmadszor is beviszi a parlament elé kormánya EU-val kötött brexitmegállapodását, amely utat nyithatna az Egyesült Királyság rendezett kilépésének az unióból. A dolgok úgy állnak, hogy ez törvényjavaslat aligha mehet keresztül a parlamenten - véli Laura Kuenssberg, a BBC belpolitikai szakújságírója.

Ezért a brit miniszterek az EU-csúcson meghatározott menetrend tudatában azt próbálták kitalálni, mi legyen a következő lépésük. Az a veszély fenyegette őket, hogy a parlament végül kiveszi a kezdeményezést a brexit menedzselésében a kormány kezéből. Ez akkor történhet meg, amikor a jövő héten - támogatottságuk tesztelésére - a parlament elé visznek szavazásra a csomó lehetőséget. Jöjjön-e a puha brexit valamilyen formája, vagy egy függetlenségi népszavazás, vagy visszavonja-e May az Egyesült Királyság kilépési kérelmét az EU-ból és folytatható a sor.

A dilemma

A BBC publicistája szerint a miniszterelnök dilemmája a következő: várja-e meg, amíg a parlament kiveszi az irányítást vagy próbáljon a folyamat élére állni? Az utóbbival van egy nagy probléma. Mivel kormánya brexitterve halottnak látszik, úgy tűnik, csak azzal próbálkozhatna, hogy élére áll a puha brexitet akaró kormánypárti és ellenzéki parlamenti képviselőknek. Ezek papíron többségben vannak a parlamentben, ezért elvileg érvényesíthetnék az akaratukat. A kormányfő meg "új kezdetet" hirdethetne, azt mondhatná, hogy újraindította a kilépés folyamatát.

Az egyik gond az, hogy az ezt a forgatókönyvet támogató ellenzéki, munkáspárti képviselők úgy láthatják: nem érdemes szövetségre lépniük Mayjel. Jobbnak láthatják, hogy inkább leszavazzák, hadd bukjon a kormány és jöjjenek az előrehozott választásokat. Ennél is nagyobb probléma, hogy egy ilyen fordulat szinte felrobbantaná a kormányzó Konzervatív Pártot, amelynek brexiter képviselői egyenesen árulásnak tekintenék a de facto EU-tagsággal járó puha függetlenség támogatását.

A helyzet

Őszintén szólva mindez azt jelenti, hogy Theresa May kifutott a lehetőségekből. Pártjának képviselői - függetlenül attól, hogy maradás- vagy kilépéspártiak-e - csak csodálkoznak, hogyan juthattak el a fejlemények a jelenlegi teljes káoszig. A kormányfő szerda esti beszédével, amelyben a parlamentet hibáztatta mindezért, maga ellen hangolta a vele szemben lojális parlamenti képviselőket is.

Ezért jelenleg már csak az három tényező tartja hatalmon, ami eddig is segítette. A kormány brexittervével szemben sincs olyan alternatíva, amely megkaphatná a parlament többségének támogatását, nem áll a készenléteben olyan politikus a toryk között, aki átvehetné a helyét a kormány élén, illetve az ellenzéki Munkáspárt belső harcokat vív és megosztott a brexit ügyében.

A történet vége az lehet, hogy a törvényhozás mégis csak ráerőltet egy olyan döntést a brexit ügyében, amelyet nem akart (mert saját brexitterve elfogadtatására tett fel mindent), s ezért lehetetlenné válik, hogy folytassa miniszterelnöki munkáját. Ott vagyunk, ahonnan indultunk: az EU-csúcs adott egy kis időt neki a lélegzetvételre, csak lassan nem marad körülötte levegő, ahonnan szippanthatna.

Szombaton viszont már a brit nép és aktivizálta magát: közel félmillióan tüntettek Londonban, hogy írjanak ki új népszavazást.