Brexitmegállapodás, sárdagasztás vagy katasztrófa. Ez a három forgatókönyv áll az Egyesült Királyság előtt a Financial Times cikke szerint. A londoni kormány és az EU tárgyalóinak október 14-én estig meg kellene állapodniuk egymással a válás feltételeiről ahhoz, hogy az első változat szerint induljon a hétfő. A várakozásokat olyan magasra tornászták fel a felek az elmúlt napokban, hogy a kudarcot követő káosz a sikerhez hasonlóan látványos lenne.

Mielőtt a nap felkelne hétfőn reggel a tárgyalók egy szerződéstervezetet szeretnének látni az asztalukon, amelyből kiderülnek az Egyesült Királyság uniós távozásának feltételei, a 2019 márciusa és 2020 vége közti átmeneti periódus idején érvényes szabályok, továbbá az, hogyan tartják fenn az ír-észak-ír határ átjárhatóságát. Ha ez nem jön össze, az Európában piaci rángásokhoz, Nagy-Britanniában belpolitikai felforduláshoz, az unióban diplomáciai viharokhoz vezethet.

Ha lesz megállapodás

Ha lehet világos határidőt adni a megállapodás összehozásához, akkor az hétfő délelőtt, amikor a szerdán kezdődő európai uniós csúcsértekezletet előkészítő tisztviselők (serpák) összeülnek, hogy meghatározzák a tanácskozás napirendjét. Ha nincs a kezükben a szöveg, akkor már nem marad elég idő az előkészítésre.

Ha a kilépési szerződést sikerül tető alá hozni - megjegyzendő, hogy ez lenne az egyetlen jogilag kötelező viszony az Egyesült Királyság és az Európai Unió között a válás után -, azzal még nincs vége megállapodás folyamatának, mert az egyezséget még jóvá kell hagynia az Európai Parlamentnek, az uniós országok törvényhozásának és véleményt nyilvánítanak róla a londoni képviselőház tagjai is.

Londoni játszma

Várakozások szerint a szerződés vázlatát hétfőn nyilvánosságra hozhatják, amivel utat nyithatnak az előtt, hogy az október végi uniós csúcs után egy további, novemberi csúcsértekezleten az EU állam- és kormányfői rábólintsanak a megállapodásra. Theresa May miniszterelnök fő célja, hogy a dokumentum ambiciózus terveket tartalmazzon az Egyesült Királyság és az EU hosszú távú kapcsolatára vonatkozóan.

Csak így lehet ugyanis hihető, hogy az ezt megelőző átmeneti időszak, amelyben elsősorban az ír-észak-ír határ átjárhatóságának fenntartása érdekében a szigetország része marad az EU-s vámuniónak, valóban átmeneti lesz. Ha ezt nem tudja prezentálni a kormányfő, akkor pártja, a toryk brexiter képviselői - akik attól tartanak, hogy az átmenet idején érvényben levő kvázi függetlenség az idők végezetéig tart majd -, megpróbálhatják megbuktatni saját kormányukat, hogy ezt megelőzzék.

Csúnya válság

Ha a szerződést nem sikerül formába önteni három napon belül, akkor az Egyesült Királyságra csúnya hónapok várnak. Szakértők szerint az első következmény a novemberi csúcs elmaradása lenne, miután Emmanuel Macron francia államfő korábban világossá tette, hogy ennek csak akkor látná értelmét, ha sikerül előrehaladni kompromisszumok rögös útján.

Ennek a forgatókönyvnek a beindulásába beleremegnének az európai piacok, a brit kormánynak nem maradna ideje áttolni az egyezményt a parlamenten, miközben vészesen közeleg a kilépés 2019. március végi határideje. Ezért aztán mindkét oldalon felpörgetnék a felkészülést a legrosszabbra, a katasztrofális következményekkel járó válási szerződés nélküli szakításra.

Iszapbirkózás

A trágyalások az elmúlt hetekben azért gyorsultak fel, mert a londoni kormány nem forszírozta, hogy egyszerre kössék meg a felek jövőbeni kereskedelmi kapcsolatát előrevetítő szerződést és a válási megállapodást. Korábban sokan arra számítottak, hogy a britek addig nem írnak alá néhány kritikus passzust, például az ír határkérdést rendező egyezséget, amíg az előbbi ügyben nem tudnak dűlőre jutni az EU-val.

Ha May miniszterelnök úgy döntene, hogy belpolitikai okokból - a brexiterek leszerelése érdekében - az utolsó pillanatban tárgyalási manőverekbe kezd, akkor diplomáciai zűrzavar alakulhat ki. Egyrészt láthatóak lennének jelentős előrelépések a tárgyalásokon, volna esély a válási megállapodás aláírására, másrészt nyitva maradna néhány kritikus pont, elsősorban az ír-észak-ír határ jövendő státusa.

Ezt a billegő helyzetet egyik vagy másik irányban Michel Barnier EU-s főtárgyaló billenthetné ki. Szakértők szerint az ő megítélésén múlna, hogy a konkrét feltételek alapján sanszosnak vagy esélytelennek tartaná-e a válási szerződés megkötését.

A fotó forrása: Shutterstock