Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök tárcaközi egyeztetést hívott össze abból a célból, hogy Szlovákia felkészüljön a megállapodás nélkül brexit következményeinek kezelésére - írta a pozsonyi Új Szó. Ebben az esetben március 29-éről 30-ára virradóra vámhatár emelkedne az Egyesült Királyság és az EU közé.

A briteknek az unióból való távozása után a reciprocitás elvét fogják érvényesíteni a felek viszonyában. Így azok a szlovák állampolgárok, akik a kemény brexit napjáig a szigetországban dolgoznak, továbbra is élvezhetik azokat az előnyöket és jogokat, amelyeket addig. Ez a szabály a brexit napjáig Szlovákiába települő britekre is érvényes.

A kormány február 15-ig a parlament elé terjeszti az összes olyan törvénymódosítási javaslatot, amelyre egy kemény brexit esetén szükség lehet. Törvényt kell hozni például a szigetországban ledolgozott éveknek a nyugdíjba való beszámítása végett. Az igazságügyi tárca is felkészül arra, hogy az olyan egyedi eseteket, mint a válást, gyermekelhelyezési kérdéseket kezelje.

A briteknek az unióból való megállapodás nélküli kilépése után ugyanis érvényét vesztik az ilyen ügyeket szabályozó megállapodások, de nem lépnek a helyébe újak. Ebbe a problémakörbe tartozik az iskolai végzettséget igazoló dokumentumok elismerése is.

Pellegrini szerint jelenleg 80-100 ezer szlovák állampolgár él a szigetországban. A kereskedelem nehézkessé válásával a szlovák GDP 0,2-0,5 százalékkal eshet vissza, ami 200-500 millió eurónyi bevételkiesést jelenthet.