Dominic Cummings kommunikációs szakember, Boris Johnson brit miniszterelnök főtanácsadója drámai bejelentésben közölte, hogy elhagyja a brit kormányt - adta hírül a Financial Times. Ezzel felgyorsult a 2016-os függetlenségi népszavazás kilépéspárti (Vote Leave) veteránjainak távozása a londoni vezetés belső köreiből. Cummings, aki eddig meghatározó befolyással volt a kormányfőre - egyebek mellett neki tulajdonítják, hogy Sajid Javid korábbi pénzügyminiszter lemondásra kényszerült az év elején - 2020 végével veszi a kalapját. (A Konzervatív Párt parlamenti képviselői közül sokan régóta követelték távozását, mert úgy látták, hogy ő a miniszterelnök rossz szelleme - a szerk.)

Cummings dolgozta ki azt a kampányt, amellyel a brexit győzött a referendumon (erről szól a Brexit: The Uncivil War/Brexit: háborúban mindent szabad című film - a szerk.), ám már januárban jelezte, hogy az év végével esetleg "feleslegessé válhat" a kormányban. Vezető kormányközeli tisztviselők szerint őt és Lee Caint, a Downing Street volt kommunikációs főnökét gyanúsították azzal, hogy november első napjaiban kiszivárogtatták a sajtónak a hírt, miszerint a kormány Anglia karanténba zárását tervezi. Johnson végtelen haragra gerjedt, fecsegő patkányokról beszélt a kiszivárogtatás kapcsán. Lee, aki szintén a Vote Leave kampány kulcsszereplője volt, ezt követően - alig egy nappal Cummings előtt - lemondott.

Kompromisszum? Azt már nem!

Az ügyhöz közel álló források szerint mindketten tagadják, hogy ő lennének a hírforrások, ám az ügy katalizátorként segíthette elő távozásukat. További pletykák szerint Cummingsnak igazából azzal van baja, hogy a kormány kompromisszumokra készül az EU-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodásban. Ő maga ezt kategorikusan tagadja. Az új kereskedelmi megállapodásról folytatott tárgyalások egy ideje megfeneklettek.

Más kormánytisztviselők úgy látják, hogy az EU-brit tárgyalások lefagyása nem az oka a Downing Streeten tapasztalható felfordulásnak, hanem a következménye a belső káosznak, annak, hogy a miniszterelnök környezetében ádáz harc dúl azért, ki gyakoroljon befolyást a döntésekre. A brit üzleti lap egyik forrása szerint nagyon úgy néz ki, hogy a Vote Leave-csapat leválik a kormányról, és szétoszlik. Nagyon sok boldogtalan ember sertepertél a kormány körül, hatalmas a zűrzavar.

Elbukott az elit csapat

Cumming néhány nappal ezelőtt megpróbálta elérni a miniszterelnöknél, hogy Caint nevezze ki kabinetfőnökének, ám lepattant a főnökéről. A belső pletykák szerint ez volt az utolsó, kétségbeesett kísérlete arra, hogy ellenőrzése alá vonja a kormányfő környezetet. A bokszolókhoz hasonló Vote Leave-csapat, Johnson "elit testőrgárdája" kénytelen volt tudomásul venni, hogy elveszti a hatalmát.

Nem lényegtelen mellékszála a történetnek, hogy hajszál híján lemondott David Frost, a londoni kormány főtárgyalója az új kereskedelmi megállapodásról az EU-val folytatott tárgyalásokon. Frost jó barátja Cainnek, ezért a korábbi kommunikációs vezető távozásának napján szintén fontolgatta, hogy feláll a székéből, ami érdekes lépés lett volna a tárgyalások hajrájában. Frost barátai szerint a főtárgyaló "nagyon feldúlt volt" Cain távozása miatt. A barátok állítása szerint nem azért fontolgatta lemondását, mert a brit-EU kereskedelmi tárgyalások alig mozdulnak előre.