Megjelent az az 1246 oldalas kereskedelmi dokumentum, amely a szabadkereskedelmi megállapodást jelenti az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. A szöveg rendezi az atomenergiaügyi, a minősített információk cseréjéről, a polgári nukleáris energiáról, a halászatról és egy sor más témában megkötött egyezmény szövegét. A jövőben ez határozza majd meg a britek és az unió viszonyát, január elsejétől pedig már élőben vizsgázik.

Az "EU - Egyesült Királyság kereskedelmi és együttműködési megállapodás tervezete" nevű dokumentum nagyon nehezen született meg: a britek a kilépést is egészen 2020-ig húzták, azóta egy rendezetlen, az eddigi állapotokat lemásoló viszonyrendszerben maradtak az államszövetséggel, de most december 31. után ennek vége, miután szenteste napján végre sikerült dülőre jutni a vitás pontokról. Nagy-Britannia végül elhagyja az Európai Unió egységes piacát és vámunióját, de eközben nem lesznek vámok vagy kvóták az áruk mozgására vonatkozólag az Egyesült Királyság és az EU között.

Boris Johnson miniszterelnök az egyezményt a 2016-os népszavazáson 52 százalékban a brexit mellett szavazó britek akaratának végleges megvalósításaként jellemezte a Reuters szerint, míg az EU vezetői azért érezhetnek győzelmet, mert lényegében csak távoznak a britek, de gyakorlatilag gazdaságilag szerves részei maradnak az államszövetségnek.

"Próbára tette a barátságokat, megosztotta a családokat, a politikai életünk pedig heves és időnként mocskos lett a brexittől" - írta a brexit egyik agyja, Michael Gove a The Times-ban szombaton megjelent véleménycikkében. "Kidolgozhatjuk az EU-val való baráti együttműködés új mintáját, egy különleges kapcsolatot, amely egyenlő, szuverén felek között létezhet" - fogalmazott Gove.

Mindkét félnek lesz egy független, a megállapodást ellenőrző bírája, bár nem volt azonnal világos, hogy melyik testület fogja ezt megtenni Nagy-Britanniában, amely ragaszkodott ahhoz, hogy az Európai Bíróság minden joghatóságtól mentes legyen.

A brit gazdaság majd' 80 százalékát kitevő szolgáltatásokat illetően a két fél elkötelezi magát, hogy "kedvező légkört teremtsen a köztük lévő kereskedelem és beruházások fejlődéséhez".

A halászati ​​jogokkal kapcsolatban Johnson megállapodott egy 5 és fél éves időszakban, amelyben új szabályokat vezetnek be arra vonatkozóan, hogy az uniós hajók mit foghatnak a brit vizeken, ezt követően évente konzultációkat tartanak az uniós hajók engedélyeiről, kvótáiról.

Nagy-Britannia többé nem vesz részt olyan szervezetekben és fórumokon, mint az Europol, az Eurojust és a SIS-II, bár az utasokkal kapcsolatos információk és a DNS-ek, az ujjlenyomatok és a járműnyilvántartási adatok cseréje terén bizonyos együttműködés továbbra is lesz majd.

A szöveg számos részletes mellékletet tartalmaz, ideértve a származási szabályokat, a halászatot, a borkereskedelmet, a gyógyszereket, a vegyszereket és a biztonsági adatokkal kapcsolatos együttműködést.

Az EU-államok most azon dolgoznak, hogy január 1-jéig megvalósítsák az egyezményt az "ideiglenes alkalmazás" néven ismert gyorsított eljárás révén.

Az Európai Bizottság azonban a szerződés közzétételekor kijelentette, hogy az ideiglenes állapot csak február végéig érvényes, mivel a végleges alkalmazáshoz továbbra is szükség van az Európai Parlament hozzájárulására - várhatóan 2021 első heteiben.