A britparlament alsóháza 312-311 arányban megszavazta azt a javaslatot, amely szerint készüljön törvény az Egyesült Királyság válási megállapodás nélküli uniós kilépésének megakadályozásáról - tudósított a BBC. A jogszabályt kormánypárti és ellenzéki képviselők is támogatták, legfontosabb következménye az lehet, hogy Theresa May kormányfőnek hosszabb halasztást kell kérnie az EU-tól a brexit határidejére.

Az alsóházi képviselők gyors egymásutánban igyekeztek lezavarni a törvény vitájával kapcsolatos fázisokat - tárgyalás második, majd harmadik olvasatban -, így a jogszabály már szerda éjjel kész lehet arra, hogy a felsőház is napirendjére vegye.

Konstruktív

Ezt megelőzően May és Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt elnöke megtartotta első egyeztető tárgyalását egy esetleges közös brexitjavaslat lehetőségéről. A felek konstruktívnak minősítették az egyeztetést, amit a következő napokban - szakértői delegációk élén - folytatnak. Nicola Sturgeon a Skót Nemzeti Párt elnöke, Skócia első minisztere - aki szintén tárgyalt négyszemközt a kormányfővel - óvott attól, hogy a felek elhamarkodott kompromisszumot kössenek, amit aztán esetleg egy új tory miniszterelnök, például Boris Johnson nem tartana be.

Polly Toynbee a baloldali Guradian vezető újságírója arról írt, hogy a Munkáspártnak nagy dilemmát okoznak Corbyn és miniszterelnök tárgyalásai. Szerinte bármilyen egyezségre is jussanak a kilépéssel kapcsolatban, azt népszavazásra kell bocsátani. Katasztrófa lenne, ha munkáspárti vezér úgy egyezne meg a kormányfővel, hogy arra nem adnák áldásukat azok, akiket képvisel. Ehhez a véleményhez később csatlakozott Emily Thornberry, a Munkáspárt árnyék külügyminisztere.

Bazi nagy szakadás?

Könnyen lehet, hogy tanúi lehetünk a Konzervatív Párt szétszakadásának, a toryk megsemmisülésének - fogalmazott Fraser Nelson, a Specator szerkesztője. Ha Theresa May megegyezik Jeremy Corbynnal, akkor további kormánytagok mondhatnak le - tette hozzá arra utalva, hogy az egyeztetés elleni tiltakozásként két miniszter távozott a kormányból.