A brit ellenzéki munkáspárt előrehozott választást akar, miután a június végi függetlenségi népszavazás a feje tetejére állította az 2015. májusi - a toryk abszolút többségét hozó - szavazás utáni politikai helyzetet - jelentette a Guardian. Jon Trickett, a párt választási koordinátora és az árnyékkormány tagja világosan fogalmazott.

Úgy látszik, hamarosan megtörténik az új konzervatív miniszterelnök megkoronázása - utalt arra, hogy Theresa May belügyminiszter ellenfele lemondása után immáron egyedül jelölt maradt a pártelnök-miniszterelnöki posztra. A Brexit-szavazás után kialakult instabilitás körülményei között az a legfontosabb, hogy az országnak demokratikusan megválasztott miniszterelnöke legyen - folytatta Trickett.

Ezért a Munkáspártnak meg kell kezdenie a felkészülést az általános választásokra. A pártnak egyesülnie kell, a társadalomnak pedig esélyt kell adni arra, hogy a toryk bukott gazdaságpolitikája után új, munkáspárti kormányt válasszanak.

Újabb hölgy a ringben

Az egyesülésre való felszólítás némileg disszonánsan cseng annak tükrében, hogy összegyűlt a kellő számú aláírás ahhoz, hogy a Munkáspárt rendkívüli elnökválasztást tartson. A párt a tavaly választási vereség után emelte posztjára a 67 éves, teljesen esélytelennek tartott Jeremy Corbint.

A kihívó Angela Eagle, Corbin árnyékkormányának a népszavazás után lemondott gazdasági minisztere. A párt vezetőinek és tagságának jelentős része kifogásolja, hogy Corbin langyosan állt ki a Reamain mellett, ami hozzájárul a Leave győzelméhez.

Eagle azzal indokolta indulását, hogy nem lát mást esélyt arra, hogy kivezessék a Munkáspártot sötét időszakából, illetve az országot abból a veszélyes állapotból, amelybe került. A volt árnyékminiszter szintén úgy véli, hogy a bukott tory miniszterelnököt, illetve a maroknyi pártember által megválasztott utódát általános választásokon kell elszámoltatni az országban kialakult helyzetért.