Az Egyesült Királyság idén január végén lépett ki az Európai Unióból. A távozás pillanatában 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amelynek legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer szabályairól.

Gálik Zoltán szerint most úgy áll a helyzet, hogy januártól vámok lesznek, az Egyesült Királyság nehezebben fogja elérni az európai egységes piacot, a szolgáltatásokat. A szakember úgy látja, a brexit ugyanakkor nem hoz katasztrófát, mivel a vámok jelentős bevételt hoznak a brit és az uniós központi költségvetésnek. A kereskedelem nehezebb lesz, Magyarország az Egyesült Államokkal vagy a fejlett világ országaival például így kereskedik.

QP | Quality Placement

A britek nem akarnak egy nagy átfogó - kereskedelmet, szolgáltatást, külpolitikát, biztonságpolitikát egyaránt érintő - szerződést, sokkal inkább részterületeken kötnének megállapodást - tette hozzá Gálik Zoltán, aki szerint kérdéses, hogy milyen intézmény felügyelné a megállapodás betartását és milyen retorziókat alkalmazhatna.