A vizsgálatba bevont szakértők harmada látja veszélyben a font globális tartalékvaluta-szerepét a brexit miatt - derült ki a Central Banking Publications nevű szakportál által a Financial Times számára elvégzett, hétfőn ismertetett felmérés adataiból, amelyben a világ 80 legbefolyásosabb jegybankjának tartalékkezelő menedzserei vettek részt. A felmérésben részes jegybankok összesen 6900 milliárd dollárnyi devizatartalékot kezelnek, és a készleteken belül a font a negyedik legnépszerűbb tartalékeszköz a dollár, az euró és a japán jen után.

A brit EU-tagság megszűnése a szakma megítélése szerint bizonytalanságot és árfolyam-kilengéseket jelent, és a jegybanki tartalékkezelők "az ilyesmit általában nem szeretik" - mondta Nick Carver, a Central Banking Publications kiadójának vezetője a Financial Timesnak.

Ugyanerre a kockázatra a nemzetközi hitelminősítők is felhívták a figyelmet. A Standard & Poor's pénteken vizsgálta az általa "AA" szinten nyilvántartott brit államadósság-besorolást, és közölte, hogy érvényben tartja az osztályzat negatív kilátását.

Ehhez fűzött indoklásában az S&P kiemelte: az osztályzatot terhelő negatív kilátás annak a kockázatát tükrözi, hogy a brit áru- és szolgáltatásexport elveszítheti fő európai piacait, a külső finanszírozás szűkülhet, vagy a font globális tartalékvaluta-státusa nyomás alá kerülhet. Leminősítheti Nagy-Britanniát abban az esetben, ha a rendezetlen körülmények között végbemenő brexit egyre bizonyosabb forgatókönyvvé válik, mivel szabályozatlan kilépés esetén eróziónak indulhat a brit gazdaság munkaerő- és tőkevonzó képessége, és e forgatókönyv a font tartalékvaluta-szerepét is kikezdheti.

Az S&P kiemelte, hogy a brit folyómérleg-egyenleg hiánya tavaly megközelítette a 110 milliárd dollárt, és ez a világ második legmagasabb nominális folyó deficitje volt az Egyesült Államoké után. Ez a folyómérleg-hiány jelentős külföldi finanszírozást igényel.