Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May erről az EU soros elnökségét ellátó Szlovákia miniszterelnökével, Robert Ficóval folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtótájékoztatóján beszélt. Országának rendkívül fontos, hogy a jövőben is szoros kapcsolatot tartson fenn az uniós tagországokkal, ezért alaposan át kell gondolni, hogy ez az együttműködés milyen formát öltsön - mondta.

Bár az Egyesült Királyság távozik az EU-ból, nem hagyja el sem Európát, sem a világot, és nem fordul befelé - emelte ki May a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Amíg országa az unió aktív tagja lesz, addig teljes mértékben részt vesznek a döntéshozatalban, a felelősségekből és a feladatokból egyaránt kiveszik a részüket - hangoztatta. Távozásuk után az uniós tagállamokkal szoros és az érintett felek számára egyaránt előnyös kapcsolatokat akarnak fenntartani - tette hozzá.

Szlovákia tiszteletben tartja az Egyesült Királyság állampolgárainak az unióból való kilépésről tartott népszavazáson hozott döntését - mondta Robert Fico szlovák kormányfő, hozzátéve: ezt a döntést nem szabad figyelmen kívül hagyni. Utalva arra, hogy a kilépésről folytatott tárgyalások az idén már nem kezdődnek meg, elmondta: Szlovákia az EU soros elnökeként teljes megértéssel viseltetik azzal az állásponttal kapcsolatban, hogy a kilépés folyamata időt igényel, ugyanakkor értékeli, hogy az Egyesült Királyság az utolsó pillanatig az EU teljes értékű tagja akar maradni.

Fico kifejezte reményét: ezt az időszakot az Egyesült Királyság arra fordítja majd, hogy bemutassa elképzeléseit az uniós tagállamokkal fenntartandó kapcsolatok jövőjéről, az EU pedig arra, hogy választ adjon állampolgárainak arra, hogy miként kell kinéznie az EU-nak a Brexit után.

Muszáj megadnunk ezt a választ, mert különben további törésvonalak alakulhatnak az európai politikai rendszerekben, s azok instabillá válhatnak" - hangsúlyozta Fico.

A pozsonyi kormánypalotában tartott találkozón a Brexittel összefüggő kérdések mellett az aktuális külpolitika és a kétoldalú gazdasági együttműködés témái is terítékre kerültek. Előbbi téma kapcsán May elmondta: folytatni tervezik és intenzívebbé akarják tenni az együttműködést a védelmi kérdésekben. Ezzel összefüggésben említette a Baltikumba telepített NATO-egységeket, szólt országának és az EU-tagállamoknak a migráció terén folytatott együttműködéséről is.

May arra az újságírói kérdésre, miszerint az, hogy miniszterelnökként egy nemrégiben zajlott parlamenti vita során az Egyesült Királyság nukleáris haderejének fenntartása mellett érvelt, értelmezhető-e úgy, hogy hajlandó lenne döntést hozni ezeknek a fegyvereknek az Oroszország elleni bevetéséről, a parlamentben korábban elhangzott válaszát megismételve, igennel válaszolt.

May Pozsonyból Varsóba utazott tovább, ahol a nap további részében Beata Szydlo lengyel kormányfővel folytat tárgyalásokat.