A BBC News felmérést készíttetett arról, hogy a Brexit alatt mire számítanak a britek. A felmérést a ComRes közvélemény-kutató cég végezte el 1004 18 év feletti brit felnőtt megkérdezésével 2016. július 7-10 között.

A felmérésből kiderül, hogy a britek többsége (66 százalék) úgy gondolja, az EU-ból való kilépési tárgyalások prioritásának az egységes belső piachoz való hozzáférésnek kellene lennie, míg 31 százalék szerint a szabad mozgás korlátozásának.

A britek 52 százaléka gondolja, hogy az Egyesült Királyság része marad az egységes uniós piacnak a szabad mozgás némi korlátozása mellett.

A megkérdezetteknek a 45 százalékának nem tetszene, ha a kormány továbbra is engedélyezné az EU-ból való bevándorlást azért cserébe, hogy az Egyesült Királyság hozzáférhessen az egységes belső piachoz.

A britek 52 százaléka számít arra, hogy az Egyesült Királyság kilépését követően a bevándorlás visszaesik, míg 36 százalék százalék szerint a bevándorlás mértéke változatlan marad.

A megkérdezettek 27 százaléka gondolja úgy, hogy a jelenleg az országban tartózkodó uniós állampolgárok legalább egy részének el kell hagynia az országot, amikor az Egyesült Királyság kilép az unióból, s mindössze 10 százalék gondolja azt, hogy az ott élő uniós állampolgárok többségének kell elköltöznie az Egyesült Királyságból.

A felmérés szerint a megkérdezetteknek 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem bízik abban, hogy a jelenlegi vezető politikusok a kilépési eljárásban jól fogják közvetíteni a britek akaratát, míg 50 százalék mondta azt, hogy nem bízik a köztisztviselőkben.

A britek 47 százaléka szerint a brit gazdaság helyzete két éves távlatban romlani fog, a megkérdezettek harmada (32 százalék) szerint viszont javulni fog a helyzet. Hosszabb távon viszont a közvélemény úgy gondolja, hogy javul a gazdasági helyzet: a britek 52 százaléka szerint 5 éves távlatban a brit gazdaság helyzete javul, szemben azzal a 30 százalékkal, akik szerint a mainál rosszabb állapotban lesz a gazdaság.

Érdekes, hogy több brit gondolja, hogy az Egyesült Királyság egy évtizedes távlatban már nem lesz meg, mint hogy Anglia megnyerhet egy jelentős futballtornát. Előbbit 53, utóbbit 13 százalék tartja valószínűnek. Eközben a megkérdezettek negyede valószínűsíti, hogy 10 éves távlatban az Egyesült Királyság az EU tagja lesz.