Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ki ne szeretne az áfa megfizetése nélkül vásárolgatni, főképp, ha a pénze egyre többet ér? Nagyjából így láthatják a Nagy-Britanniába látogató turisták, akik idén júliusban az előző évinél 7 százalékkal költöttek többet a boltokban - számol be a Global Blue tanulmányára hivatkozva a Sky News.

Az adatok szerint a legnagyobb mértékben a japánok költései ugrottak meg, mégpedig 98 százalékkal, de nincsenek sokkal lemaradva az indonézek sem a maguk 88 százalékával. Amennyiben az elköltött összeget nézzük, úgy Kína viszi a prímet, mivel az összes vásárlás 32 százaléka az ázsiai ország állampolgáraitól jött. Ők egyébként összességében 13 százalékkal költöttek többet, mint egy éve.

A brit módszer

Az adómentes vásárlás során a tengerentúli látogatók visszakérhetik az áfát bármely Nagy-Britanniában vásárolt termék után. Az adót az ország elhagyása előtt lehet visszaigényelni a reptéren. A módszer miatt nemrég botrány is volt, hiszen felháborodott utasok tömegei tagadták meg a brit repülőtereken, hogy az üzletekben bemutassák beszállókártyáikat, miután kiderült, hogy a boltok sok esetben "nyerészkednek" rajtuk. Az utasoktól fizetéskor azért kérik el a beszállókártyát, hogy tudják, melyikük tart az Európai Unió területén kívülre, ebben az esetben ugyanis nem kell megfizetni a 20 százalékos áfát a vásárlás után. "Ha valaki vásárol egy hatfontos naptejet, egy font az áfa. Ha az illető Görögországba utazik, az egy fontot az üzlet a kormánynak adja, ha viszont Törökországba - és erről a beszállókártya bemutatásával a bolt is tudomást szerez -, megtartja magának. Ez nem törvénytelen, de én biztosan nem értek vele egyet" - kommentálta korábban a módszert Simon Calder, a The Independent utazási szakértője. Volt olyan bolt, amely évi akár 200 ezer fontot (közel 72 millió forintot) is nyert így az áfán.

A ramadán idei késői kezdete is hatással volt a költésekre, ennek köszönhető ugyanis a felmérés szerint az, hogy a közel-keleti országokból az előbbieknél kisebb mértékben nőtt a költés. Igaz, a katari turisták kitettek magukért, hiszen az általuk költött összeg 29 százalékkal nőtt 12 hónap alatt, de ők tudhatják magukénak a legmagasabb átlagos költést is, egészen pontosan 1642 fontot. Ez mai árfolyamon mintegy 589 ezer forintot jelent.

"Bár a brexites szavazást követő időszakban sokan aggódtak a gyengülő font miatt, az nem is jöhetett volna jobbkor az idegenforgalom szempontjából" - kommentálta az adatokat Gordon Clark, a Global Blue Egyesült Királyságra és Írországra akkreditált vezetője.