Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A politikus hangsúlyozta: a dél-európai ország továbbra is közös, a terület brit-spanyol fennhatóságot javasol.

"Megpróbáljuk meggyőzni a gibraltáriakat, hogy ez egy út, amelyet érdemes megvizsgálni, és amely az ő érdeküket is szolgálná" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a nyár után tervez odautazni.

Nem akarja veszélyeztetni az Európai Unió és az Egyesült Királyság megállapodását, sem olyan kezdeményezéseket tenni, amelyek veszélybe sodorhatják a Gibraltáron dolgozók jövőjét - mondta a politikus. A Spanyolországba ékelt brit területre nap mint nap mintegy 10 ezer spanyol jár át dolgozni.

A spanyol külügyminiszter reményét fejezte ki, hogy idővel eljön Gibraltár státusának megváltoztatása, mert meggyőződése, hogy az mindenki számára kedvező lenne.

Spanyolország már az EU-tagságról rendezett tavalyi brit népszavazás előtt felvetette, hogy ha a britek távoznak az unióból, Gibraltár kerüljön közös brit-spanyol fennhatóság alá, mert a terület így a kilépést követően is megtarthatná hozzáférését a belső uniós piachoz. Ezt azonban a britek kezdettől fogva elutasítják. Jelenleg a Gibraltár sorsa feletti ellentétes álláspont számít a két ország kapcsolatait terhelő legfőbb problémának.

A 6,5 négyzetkilométeres Gibraltárról Spanyolország 1713-ban, a spanyol örökösödési háborút lezáró Utrechti Szerződésben mondott le London javára.

(Fotó: JORGE GUERRERO/AFP)