Nicola Sturgeon a BBC televízió politikai magazinműsorában lehetségesnek nevezte egy olyan külön kereskedelmi megállapodást elérését az unióval, amely ezt lehetővé tehetné. Sturgeon egyelőre nem árult el részleteket az elképzelésről, csak annyit mondott, hogy a skót kormány néhány héten belül előterjeszti javaslatait. Próbálok olyan opciókat megvizsgálni, amelyek alapján Skóciának nem kellene elhagynia az Európai Uniót vagy az egységes piacot, mivel mi a maradásra szavaztunk - mondta.

Nicola Sturgeon arra utalt, hogy jóllehet a brit EU-tagságról június 23-án rendezett referendumon országos átlagban szűk többséggel, 51,9 százalékkal a kilépést pártolók győztek, ám Skóciában a választók 62 százaléka a bennmaradásra szavazott. A skót miniszterelnök a referendum óta több nyilatkozatában is egyértelművé tette, hogy ismét napirendre került a skót függetlenség kérdése, mivel Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból.

Ott lebeg a függetlenség szelleme

Sturgeon vasárnap az ITV brit kereskedelmi televízió interjúműsorában is nagyon valószínűnek nevezte, hogy Skóciában 2020-ig újabb népszavazást tartanak a függetlenné válásról. Kijelentette: ezt már a brit EU-tagságról tartott népszavazás másnapján is mondta, de az azóta történtek csak még elszántabbá tették ebben a kérdésben.

Ez komoly konfliktust vetít előre Londonnal. A 2014 szeptemberében tartott függetlenségi referendumot - amelyen az elszakadást ellenzők győztek - a skót kormány az akkori brit kormány beleegyezésével rendezte, közös szándéknyilatkozat és külön törvény alapján, a jelenlegi brit kormány azonban hallani sem akar az újabb skót népszavazásról.

Theresa May brit miniszterelnök legutóbb a kormányzó Konzervatív Párt Birminghamben összehívott múlt heti éves kongresszusának nyitóbeszédében jelentette ki, hogy az Egyesült Királyság együtt fog kilépni az Európai Unióból, a Brexitből nincs kimaradási lehetőség. Hozzátette: soha nem fogja megengedni, hogy megosztó nacionalisták kikezdjék az Egyesült Királyság unióját.

QP | Quality Placement