A "huszonhetek" máltai találkozójának középpontjában főként az eheti pozsonyi informális egyeztetésen született döntések végrehajtása áll majd - tájékoztatott a miniszterelnök, miután Vallettában tanácskozást folytatott Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével.

"Rendkívül boldog vagyok, hogy Málta részese lesz Európa újjászületési folyamatának" - mondta Muscat, akinek az országa fogja betölteni az Európai Unió soros elnökségét jövő év januárjától. A sajtóértekezleten Donald Tusk hangsúlyozta, hogy az unió válságos pillanatokat él át, meg kell küzdenie a migrációs válsággal, a britek kilépésével, valamint az ukrajnai helyzettel. Az első ilyen "szűkebb körű" találkozóra pénteken kerül sor a szlovák fővárosban, ennek megrendezéséről a június végi uniós csúcson született meg a döntés. Az ülés helyszínének a júliusban kezdődött szlovák soros uniós elnökségre való tekintettel Pozsonyt választották.

Az Egyesült Királyságban június 23-án tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók mintegy 52 százaléka szavazott a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.

QP | Quality Placement