A területileg illetékes Essex megyei rendőrség csütörtök délutáni tájékoztatásában közölte: a vietnámi rendőrség illetékeseivel együttműködve elvégzett vizsgálat és az ennek alapján beterjesztett adatok eredményeként a megyei halottkémi szolgálat vezetője mind a 39 áldozat kilétét megállapította. A hatóságok hivatalosan értesítették az áldozatok hozzátartozóit.

A csütörtöki közleményben nem szerepelnek további részletek arról, hogy kik voltak az áldozatok - írta az MTI.

Az első hatósági beszámolókban még az szerepelt, hogy kínai állampolgárokról van szó, de az Essex megyei rendőrség már a múlt héten hivatalosan bejelentette, hogy mindegyikük vietnámi állampolgár volt. A vietnámi rendőrség csütörtöki közlése szerint - amelyet a BBC idézett - az áldozatok Haiphong, Hai Duong, Nghe An, Ha Tinh, Quang Binh és Hue vietnami tartományokból indultak útnak.

A kamion sofőrje, a 25 éves, észak-írországi illetőségű Maurice Robinson ellen 39 rendbeli emberölés, valamint embercsempészetre, illegális bevándorlás elősegítésére és pénzmosásra szőtt összeesküvés címén vádat emeltek. November 25-én áll a londoni központi büntetőbíróság elé.

A 39 holttestet október 22-én hajnalban találták meg a délkelet-angliai Thurrock ipari parkjában álló kamion rakterében. A hűtőkonténer nem sokkal korábban érkezett a Temze torkolatában fekvő közeli Purfleet kisváros komptermináljába a belgiumi Zeebrugge kikötőjéből.

Nagy-Britanniában legutóbb 2000-ben volt a mostanihoz mérhető tragédia: akkor 58 kínai állampolgár holttestét találták meg a délkelet-angliai Dover kikötőjében, egy holland rendszámú, ugyancsak Zeebrugge kikötőjéből érkezett kamion pótkocsijában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport