A Brit Iparszövetség (CBI) főigazgatója, Tony Danker arra figyelmeztetett, hogy a Kínát érintő ellátási láncok hirtelen átrendeződése a megélhetési költségek válságát is súlyosbíthatja az Egyesült Királyságban, miután egyre több vállalkozás dönt úgy, hogy szakít kínai partnereivel a növekvő feszültségek közepette a Nyugat és Peking között.

Az Egyesült Királyságban több ezer vállalat foglalkozik az ellátási láncok újragondolásával a Kína-ellenes politikai hangulat erősödésére számítva. Danker szerint az Egyesült Királyságnak új kereskedelmi partnereket kell találnia, illetve a régiekkel – például az EU-val – meg kell erősítenie a kapcsolatait, ha a Nyugat elhatárolja magát Kínától, és ha Nagy-Britannia ezt nem teszi meg, a vállalati ellátási láncok ”drágábbak és ezáltal inflációt erősítőbbek” lesznek, és a kereskedelmi stratégiája is át fog alakulni – írja a Guardian.

„Minden vállalat, amellyel jelenleg beszélek, azon van, hogy újragondolja az ellátási láncát... mert előre látják, hogy a politikusaink elkerülhetetlenül elindulnak a Kínától függetlenített világ felé” – tette hozzá Danker.

A CBI főnöke szerint Nagy-Britanniának új stratégiai szövetségekre van szüksége a világban. Hozzátette, Washingtonban csak arról beszélnek, hogy a vállalatoknak ellenállóbbá kell válniuk Kínával szemben. 

„Nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy az olcsó áruk a múlté lehetnek” - mondta Danker, és arra figyelmeztetett, hogy az áremelkedés elkerülhetetlen. 

A brit kormányfői versenyt is uralja Kína

A CBI vezetőjének megjegyzései Nagy-Britannia Kínától való gazdasági függőségéről a konzervatívok vezetői versenyének folytatásakor hangzottak el, amelyben Kína fontos kérdéssé vált. A hét elején Liz Truss és Rishi Sunak összekülönbözött azon, hogy ki képvisel keményebb álláspontot Kínával kapcsolatban.

Az új miniszterelnöki posztra pályázók egymást vádolták azzal, hogy szorosabb kapcsolatra törekszenek Kínával, és mindketten ígéretet tettek arra, hogy szembeszállnak a szuperhatalom által Nagy-Britannia nemzeti és gazdasági biztonságára jelentett fenyegetéssel.