Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ONS hangsúlyozza: ez a legnagyobb havi visszaesés a kétoldalú kereskedelemben azóta, hogy ennek az adatnak a rendszeres ismertetése 1997-ben elkezdődött. A statisztikai hivatal elemzése szerint a kétoldalú kereskedelmi forgalom példátlan januári visszaesésének egyik oka az lehetett, hogy a brit EU-tagság megszűnését (brexit) követő átmeneti időszak januári lejárta előtt a brit és az uniós kereskedelmi partnerek egyaránt növelték raktárkészleteiket az esetleges fennakadások kivédésére, és januárban e készleteket használták fel.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én kilépett az EU-ból, de a kilépés napján kezdődött 11 hónapos átmeneti időszakban jórészt a korábbi szabályrendszer maradt érvényben a kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Az átmeneti időszak ugyanakkor idén január 1-jén lejárt, és ezzel egy időben megszűnt Nagy-Britannia tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is. Az átmeneti időszak egyik legfontosabb célja az volt, hogy legyen idő a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú viszonyrendszer sarkalatos szabályairól.

Ezt számos sikertelen tárgyalási forduló után szinte az utolsó pillanatban, közvetlenül karácsony előtt sikerült elérni. Az 1246 oldalas megállapodás egyik fő eleme egy szabadkereskedelmi egyezmény, amely százszázalékos vámliberalizációt - vagyis vám- és kvótamenetes kereskedelmet - biztosít Nagy-Britannia és az EU kétoldalú áruforgalmában. E megállapodás sem küszöböli ki azonban a kereskedelmet terhelő adminisztratív kötelezettségeket: a brit exportőröknek egyebek mellett vámáru-nyilatkozatokat és eredetigazolásokat kell mellékelniük szállítmányaikhoz, és ezeket az uniós beléptető pontokon ellenőrzik.

A normalizálódás jelei pislákolnak

A brit statisztikai hivatal a januári kereskedelmi adatok pénteki ismertetéséhez fűzött elemzésében kiemeli, hogy a visszaesésben valószínűleg az előzetes megnövelt beszerzések átmeneti tényezője is szerepet játszott. Az ONS hangsúlyozta, hogy január vége felé már voltak jelei az EU-val folytatott kétoldalú kereskedelem normalizálódásának.

A beszámoló hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy az Európai Unió piacaira irányuló brit élelmiszer- és élőállat-kivitel értéke januárban 63,6 százalékkal zuhant, és ennek oka közvetlenül az lehetett, hogy az EU az átmeneti időszak lejártával szigorított ellenőrzési és eredetigazolás-vizsgálati rendszert vezetett be a Nagy-Britanniából érkező importra.

A statisztikai hivatal példaként említi, hogy a tengeri eredetű élelmiszerek Franciaországba irányuló skóciai exportja a skót szakmai szövetség (Scottish Seafood Association) adatai alapján szállítmányonként három napig tart, jóllehet korábban egy nap alatt célba értek ezek az exporttételek.
Nagy-Britannia és az Európai Unió teljes kétoldalú kereskedelmének értéke a hivatalos statisztika szerint tavaly - vagyis még az átmeneti időszak érvényességi ideje alatt - 668 milliárd font (286 ezer milliárd forint) volt.

A GDP a vártnál kevésbé esett

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki ismertetése szerint 2,9 százalékkal csökkent januárban a brit hazai össztermék (GDP) értéke az előző hónappal összehasonlítva. A visszaesés mértéke jóval elmaradt az elemzői várakozásoktól. Az ONS szerint a januári GDP-csökkenés elsődleges oka az volt, hogy a brit kormány a koronavírus-járvány megfékezése végett ismét korlátozásokat vezetett be január elején.

Decemberben 1,2 százalékkal nőtt reálértéken számolva a brit gazdaság teljesítménye. Az ONS számításai szerint a brit hazai össztermék értéke januárban 9 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly februárban, a 2020 márciusától érvénybe léptetett első korlátozási intézkedéscsomag előtti utolsó teljes hónapban.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint a brit GDP-érték a tavaly októberi szintnél is 4 százalékkal alacsonyabb volt januárban. A brit gazdaság októberben érte el a korábbi korlátozások okozta recesszió utáni fellendülés csúcspontját.

A tavaly február és 2021 januárja között mért 9 százalékos halmozott GDP-zuhanáson belül a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor teljesítménye 10,2 százalékkal, a feldolgozószektoré 5,7 százalékkal, az építőiparé 2,6 százalékkal csökkent. A szolgáltatási ágazat bruttó termelési értéke januárban 3,5 százalékkal csökkent a decemberi teljesítményhez mérve, és 4,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint tavaly októberben.

A szolgáltatások húzták le a gazdaságot leginkább

A brit statisztikai hivatal ki is emeli pénteki adatismertetésében, hogy a szolgáltatási szektor volt a teljes GDP-teljesítményen belül a legnagyobb visszahúzó erő. A januártól elrendelt korlátozások valamivel nagyobb gazdasági visszaesést okoztak, mint a tavaly őszi zárlat - novemberben 2,3 százalékkal csökkent a brit GDP-érték havi összevetésben -, de a mostani teljesítménycsökkenés messze elmarad az első zárlat okozta tavaly tavaszi szabadesésszerű zuhanástól.

Tavaly február és április - vagyis a 2020 márciusának végén elrendelt korlátozások előtti utolsó, illetve az akkori zárlat érvénybe léptetése utáni első teljes hónap - között soha nem mért ütemben, 25,8 százalékkal zuhant a brit hazai össztermék, és tavaly áprilisban is példátlan mértékben, 18,8 százalékkal esett a GDP-érték az előző hónaphoz képest.

Vissza a 2013-as szintre

A tavalyi év egészében átlagosan 9,9 százalékkal zuhant reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-ban elért szintre esett vissza.
A tavalyi egész éves GDP-zuhanás is példátlan mértékű volt a modernkori brit gazdaságtörténetben. A pénteken ismertetett januári visszaesés ugyanakkor jóval elmaradt az elemzői várakozásoktól, az előrejelzések konszenzusos átlaga ugyanis 4,7-4,9 százalék közötti havi összevetésű GDP-csökkenést valószínűsített az idei első hónapra.

Londoni makrogazdasági elemzők várakozása szerint az idén elrendelt újabb korlátozások miatt a brit gazdaság az első negyedévet még mínuszban zárja, de a rendkívül lendületes nagy-britanniai oltási kampány hatására tartható lesz a brit kormány nyitási menetrendje, amely június 21-ig a jelenlegi korlátozások gyakorlatilag teljes feloldásával számol.

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics londoni üzleti elemzőműhely brit gazdasági ügyekkel foglalkozó főközgazdásza a januári GDP-adatok ismertetése utáni előrejelzésében közölte: a kiskereskedelmi adatokból és a közlekedési szektor teljesítményét mérő kimutatásokból látszik, hogy a brit gazdaság máris behozta a januári veszteség egy részét.

Tombs szerint az idei első negyedévben még 2 százalékhoz közeli GDP-visszaesés várható negyedéves összevetésben, de a második negyedévben már 5 százalék körüli ütemben növekedhet a brit gazdaság teljesítménye az első három hónaphoz mérve.