Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Áprilisban példátlan ütemben, 20,4 százalékkal zuhant az előző havi szinthez képest a brit GDP a koronavírus-járvány átszűrődő reálgazdasági hatásai miatt - közölte pénteken a brit statisztikai hivatal (ONS).

Márciusban 5,8 százalékkal esett vissza havi összevetésben a brit gazdaság teljesítménye, de a járvány megfékezését célzó korlátozó intézkedéseket a brit kormány március utolsó hetében vezette be, így ezek teljes körű hatása áprilisban jelentkezett.

Az áprilisi GDP-zuhanás mértéke az elemzői várakozásokat is meghaladta.

Az egyik legnagyobb londoni üzleti elemzőműhely, a Pantheon Macroeconomics például 18 százalékos havi GDP-visszaesést valószínűsített áprilisra.

Az ONS pénteki adatismertetés szerint a február és április közötti három hónapban 10,4 százalékkal csökkent a GDP-érték az eggyel korábbi, januárral zárult mozgó háromhavi időszakhoz képest - írta az MTI.

A brit gazdaság még soha nem élt át az áprilisi GDP-visszaeséshez mérhető havi zuhanást - írta Jonathan Athow, az ONS gazdaságstatisztikai részlegének vezetője. A GDP áprilisban a havi összevetésű márciusi visszaesésnek több mint a háromszorosával, a koronavírus-járvány előtt mért eddigi legnagyobb havi zuhanásnak csaknem a tízszeresével csökkent. Mindez azt jelenti, hogy áprilisban hozzávetőleg 25 százalékkal volt kisebb a brit GDP-érték, mint februárban.

A statisztikai hivatal kimutatása szerint az áprilisi GDP-zuhanásban a nagy-britanniai járműgyártó ágazat teljesítményének visszaesése volt a legnagyobb egyedi tényező.