Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke beadja lemondását a Konzervatív Párt éléről és miniszterelnöki tevékenységét vagy az őszig folytatja, vagy Dominic Raab miniszterelnök-helyettes veszi át a posztját - tudta meg a BBC.

A kormányfő szóban megerősítette ezt a szándékát Graham Bradynak, a párt 1922 Bizottsága vezetőjének. Ezzel kezdetét veheti a pártan az utódlásáért, egyben a kormányfői bársonyszékért folytatandó pártválasztási verseny.

A nyári és kora őszi kampány után a toryk októberi kongresszusán döntenek az új miniszterelnök személyéről, amit aztán a parlamenti kormánytöbbség hagyhat jóvá. A párt számos parlamenti képviselője azt akarja, hogy Johnson adja át a kormány ideiglenes vezetését Dominic Raab miniszterelnök-helyettesnek.

Óráról órára romlott Boris Johnson helyzete

Nehéz helyzetbe került a miniszterelnök szerda délután: miniszterei és kormányának más tisztviselői egymás után jelentették be lemondásukat. Még nehezebbé vált estére, amikor minisztereinek egy csoportja felkereste a Downing street 10.-ben, hogy rábírja a távozásra.

Csütörtökön reggelre azonban már tarthatatlanná vált a helyzet: nem csupán a kormánypárt, hanem a kormány is eltűnt körülötte - értékeli az elmúlt két nap fejleményeit Nicsk Eardley, a BBC szakírója.

Az örök szövetséges sem örök

Nadhim Zahawi pénzügyminiszter, aki eddig mindig hűségesen kiállt mellette, és akit két napja nevezett ki a kormány második legfontosabb posztjára, nyíltan szembe fordult vele, miután látta, hogy a Konzervatív Párt vezetőváltást akar.

Ezt követően reggel rádiócsendet rendeltek el a miniszterelnöki rezidencián, miközben folytatódott kormányának lemorzsolódása. Nem csupán a politikában a levegő szerepét betöltő támogatás fogyott el körülötte, hanem szó szerint a politikusok is.

A kormányfőt nem zavarják a részletek

Johnsont olyan politikusnak tartják, aki kiválóan játszik a médián keresztül a szavazóknak, ám a szakpolitikai kormányzás részletei iránt nincs érzéke. 2019 végén a Get Brexit Done jelszóval kampányolva pártja élén óriási fölénnyel nyert a parlamenti választásokon, és ha ráhagyta volna az apró munkát emberei, hallgatva a tanácsaikra, talán jól kormányozhatott volna.

Nem ezt tette azonban, hanem népszerűségének alakulása alapján próbált kormányozni, miközben túlságosan fegyelmezetlenül, helyenként hanyagul viselkedett, például megengedett magának olyasmit a koronavírus-járvány idejére bevezetett korlátozások idején, amit az átlag britnek nem volt szabad. Ez felemésztette politikai tőkéjét. A brexit utáni Egyesült Királyságot valaki más vezetésével fogja megformálni a brit társadalom.