Az Egyesült Királyság elérte, amit az oroszok ukrajnai invázióját követően elhatározott: júniusban a szigetország már nem importált üzemanyagot Oroszországból. Ez egyébként értendő az olajra és a földgázra is, de most az üzemanyaggal értek el a zéró szintre - írta meg a Bloomberg.

A brit statisztikai hivatal (Office for National Statistics, ONS) által frissen közzétett adatok azt mutatják, hogy az Oroszországból származó üzemanyagimport, amely 2022 februárjáig átlagosan 499 millió fontot tett ki havonta, 1997 óta először a nullára esett. A február végi orosz inváziót megelőzően az Egyesült Királyság legnagyobb finomított olajszállítója Oroszorország volt.

Az Egyesült Királyság kormányának az orosz olaj- és gázimport fokozatos megszüntetésére irányuló törekvésének eredményeként 2022 júniusában az ország nem importált finomított olajat, kőolajat, gázt vagy szenet, kokszot és brikettet Oroszországból

– közölte az ONS. Hozzátéve, hogy mindez arra késztette az importőröket, hogy különböző, más források után nézzenek. Így lett alternatva az elmúlt hónapokban a  Szaúd-Arábiából, Hollandiából, Belgiumból és Kuvaitból beszerzett finomított olaj, amely részben kompenzálni képes az orosz forráscsapok elzárása után keletkező helyzetet.

Az Egyesült Királyságba érkező orosz áruimport júniusban csupán 33 millió fontot tett ki. Ez a tavalyi év hasonkló időszakához mérten 97 százalékos csökkenést jelent - közölte az ONS.