Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A levelekben a Bizottság várhatóan az igazságszolgáltatás függetlenségével és az uniós jog tiszteletben tartásával kapcsolatos kérdéseket tesz fel a lengyeleknek, míg a magyar kormánynak a közbeszerzésekkel és a korrupciós kockázatokkal kapcsolatos aggodalmakra kell válaszolniuk. Az országoknak két hónap áll rendelkezésükre a válaszadásra - írja a HVG a Politico cikke nyomán.

A hírt az Európai Bizottság szóvivője a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A jogállamisági mechanizmus az Európai Unió új eszköze, amely január 1-jétől hatályos. Lehetőséget biztosít arra, hogy az uniós forrásokat megvonják, csökkentsék vagy felfüggesszék, ha egy tagállamban a jogállamiság sérelme miatt veszélybe kerülnek az EU pénzügyi érdekei.

A jogszabályt a magyar és a lengyel kormány megtámadta az Európai Bíróságon, és kérte annak megsemmisítését. Az ügyben már megtartották a tárgyalást, december 2-én a bíróság főtanácsnoka ismerteti jogi álláspontját, az ítélet pedig jövő év elejére várható.

Fontos megjegyezni, hogy az Európai Bizottság ezzel a levéllel formálisan nem indítja meg az eljárást, mindössze az aggályait ismerteti az érintett tagállamokkal. Az erre adott válasz után – amikor már vélhetően a bírósági ítélet is rendelkezésre áll – indulhat a tényleges eljárás, aminek a határidők számításánál van jelentősége.