Az Európai Uniónak nincs szüksége az orosz Szputnyik V koronavírus-vakcinára, amelynek engedélyezési eljárása folyamatban van az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA) - jelentette ki Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa vasárnapi tévényilatkozatában a Moscow Times tudósítása szerint.

Néhány nappal korábban még azt mondta, hogy a Szputnyik egy jó koronavírus-oltás, ám most úgy látja, hogy az EU képes lesz ellátni a lakosságát a kontinensen rendelkezésre álló vakcinagyártási kapacitásra támaszkodva.

Breton megjegyzésére válaszul azonnal megkapta, hogy csak azért utasítja el a Szputnyikot, mert orosz. A vakcina gyártójának Twitter-üzenete szerint, az orosz fél arra gyanakszik, hogy a biztos nyomást akar gyakorolni az EMA-ra annak érdekében, hogy ne adják meg a Szputnyiknak az európai uniós felhasználási engedélyt. Emellett pikírten megjegyzik, hogy Breton bizonyára elégedett az EU vontatottan haladó tömeges oltási folyamatával.

Az angol nyelvű oroszországi hírportál emlékeztet arra, hogy Angela Merkel német kancellárnak - szemben a brüsszeli biztossal - nincsenek kétségei afelől, hogy az orosz vakcinára szüksége van az európai országoknak. Legutóbbi nyilatkozatában azt mondta, az illetékes német hatóság szerinte akkor is engedélyezné a Szputnyit beszúrását a német emberekbe, ha az EMA elutasítaná az oltást.