José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke közös közleményben fejezte ki örömét Obama újraválasztása kapcsán. Az Egyesült Államokat az unió stratégiai partnerének nevezve reményüket fejezték ki, hogy folytatódik az utóbbi négy évre jellemző szoros együttműködés, Brüsszel és Washington közösen lép fel a gazdasági és biztonsági kihívásokkal szemben.

"A növekedés- és munkahelyteremtés Amerika és Európa számára is kulcsfontosságú, és folytatjuk a munkát Obama elnökkel, hogy a transzatlanti piac páratlan lehetőségeit kiaknázzuk. Készen állunk, hogy folytassuk a szoros együttműködést külpolitikai kérdésekben és közös értékeink előmozdításában" - áll Barroso és Van Rompuy közleményében.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke közleményében a világ legszorosabb szövetségének nevezte az EU és az Egyesült Államok partnerségét, amely olyan közös értékeken és érdekeken alapul, mint a szabadság, a demokrácia, a nemzetközi jog, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete. Arra is rámutatott, hogy az unió és az Egyesült Államok kapcsolata a világ legjelentősebb gazdasági relációja, a két térség a világ gazdasági kibocsátásának nagyjából a felét, a világkereskedelemnek pedig a harmadát adja. Éppen ezért az EP német elnöke minden felesleges befektetési és kereskedelmi akadály lebontását szorgalmazza, és azt reméli, hogy 2015-re létrejön a transzatlanti egységes piac.

Gratulált az amerikai elnöknek Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is. A dán politikus szintén azt reméli, hogy a további szoros együttműködésnek köszönhetően a katonai szervezet a gyorsan változó világban is hatékony tud maradni az új fenyegetésekkel szemben.

"Európa és Észak-Amerika kapcsolata, amely azokra a közös értékekre épül, amelyek mentén szövetségünk több mint 60 éve létrejött, továbbra is erős, és továbbra is ugyanolyan fontos az euroatlanti béke és biztonság fenntartásának szempontjából, mint eddig bármikor" - vélekedett Rasmussen.